Erkka Nissinen ja Nathaniel Mellors edustavat Suomea Venetsian biennaalissa 2017

13.4.2016
Nissinen ja Mellors. Kuva: Frame
Erkka Nissinen ja Nathaniel Mellors. Kuva: Frame

Taiteilijat Erkka Nissinen ja Nathaniel Mellors on valittu Suomen paviljonkiin 57. Venetsian taidebiennaalissa näyttelyehdotuksellaan The Aalto Natives. Näyttelyn kuratoi hollantilaisen De Hallen Haarlem -museon kuraattori Xander Karskens.

Nissinen ja Mellors toteuttavat Suomen paviljonkiin kokonaisvaltaisen multimediainstallaation, johon sisältyy videoita, veistoksia ja puhuva muna.

”Olen häkeltynyt valinnasta. Kiitän tuomaristoa. On kunnia saada työskennellä kokeneiden ammattilaisten, Nathanielin, Xanderin ja Framen henkilökunnan kanssa. Suomen paviljongin tekemisestä Venetsian biennaaliin tulee varmasti hieno kokemus”, kertoo Erkka Nissinen  tiedotteessa.

“Olen todella iloinen tilaisuudesta työskennellä Erkka Nissisen kanssa. Meillä oli valtavan hauskaa kehitellessämme ehdotusta, ja on hienoa päästä toteuttamaan siitä valmis teos. Kiitokset tuomariston jäsenille, Framelle ja kuraattorillemme Xander Karskensille”, sanoo Nathaniel Mellors, joka kiittää tiedotteessa tuomaristoa, Framea ja kuraattori Xander Karskensia .

Visuaalisen taiteen keskuksen Framen koolle kutsuma tuomaristo oli vaikuttunut ehdotuksen kekseliäisyydestä ja kumouksellisesta huumorista sekä mielikuvituksellisesta tavasta, jolla se vastaa monimutkaisiin kysymyksiin itsenäisyydestä ja riippuvuussuhteista.

“Ehdotuksen sisältämät ideat ovat kiehtovia, yllättäviä ja taiteellisesti monipuolisia. Uskomme, että näyttely tulee synnyttämään keskustelua ja mieleenpainuvan kokemuksen yleisölle”, tuomaristo kertoo päätöksestään.

Erkka Nissinen asuu ja työskentelee New Yorkissa, Helsingissä ja Amsterdamissa. Hän työskentelee videoteosten ja installaatioiden parissa. Amsterdamissa ja Los Angelesissa asuva Nathaniel Mellors käyttää taiteellisessa työskentelyssään laaja-alaisesti eri välineitä, mm. videota ja veistoksia. Nissinen ja Mellors tapasivat residenssissä Rijksakademiessa Amsterdamissa 2007.  Aalto Natives on heidän ensimmäinen yhteinen näyttelyhankkeensa.

Hollantilainen kuraattori Xander Karskens on aiemmin toteuttanut yksityisnäyttelyt sekä Mellorsin että Nissisen kanssa työssään Frans Hals Museumiin kuuluvan De Hallen Haarlem -museon nykytaiteen kuraattorina. Museon kokoelmissa on kummankin taiteilijan teoksia.

Framen avoimeen hakuun Venetsian biennaalin näyttelyksi tuli 96 ehdotusta. Kuusihenkisen tuomariston jäseniä olivat kuraattori Katerina Gregos, professori Sarat Maharaj, kuraattori Taru Elfving, Kiasman johtaja Leevi Haapala, kuraattori Maaretta Jaukkuri ja taiteilija Patrik Söderlund. Tuomariston puheenjohtajana toimi Framen johtaja Raija Koli.

Tuomaristo valitsi loppusuoralle neljä hyvin erilaista ja äärimmäisen kiinnostavaa ehdotusta, ja pyysi tekijöitä kehittämään niitä edelleen. Taiteilijat olivat Nissisen ja Mellorsin lisäksi Tellervo Kalleinen ja Oliver Kochta-Kalleinen kuraattori Alexandra MacGilpin kanssa, Mika Taanila kuraattori Joasia Krysan kanssa ja Pilvi Takala kuraattori Antonia Majacan kanssa.

Frame tilaa ja tuottaa Suomen näyttelyn Venetsian taidebiennaaliin. Näyttelyä rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö. Framen pääyhteistyökumppani Venetsian taidebiennaalissa on Nykytaiteen museo Kiasma.