EU-parlamentin Euroopan kansalaisen palkinto Artists at Risk -toiminnalle

29.6.2016

Perpetuum Mobile -yhdistyksen Artists at Risk -toiminnalle on myönnetty Euroopan parlamentin Euroopan kansalaisen palkinto. Artists at Risk on visuaaliseen taiteeseen keskittyvää ja ihmisoikeuksia puolustavaa toimintaa, joka muun muassa tarjoaa vainotuille taiteilijoille turvaresidenssejä Euroopassa. Palkinto luovutetaan syksyllä Brysselissä.

EU-parlamentin Euroopan kansalaisen palkinto on vuodesta 2008 lähtien myönnetty tunnustus henkilöille, jotka työnsä kautta edistävät eurooppalaisia arvoja. Tänä vuonna tunnustus myönnettiin 50 taholle, joista Perpetuum Mobile ry on ainoa suomalainen palkinnonsaaja.

Artists at Risk on ensimmäinen ja ainoa visuaalisen taiteen organisaatio, jonka toiminta tähtää visuaalisen alan taiteilijoiden ihmisoikeuksien turvaamiseen ja vaalimiseen. Toiminnan kautta kartoitetaan, missä päin maailmaa taiteilijat joutuvat vainotuiksi ja turvaa tarvitsevia taiteilijoita autetaan poistumaan kotimaasta esimerkiksi turvaresidensseihin.

Artists at Risk -toimintaan kuuluvat tällä hetkellä visuaalisen alan taiteilijoiden turvaresidenssit Helsingissä, Ateenassa, Provencessa ja Berliinissä.

Safe Haven Helsinki perustettiin tänä keväänä, ja sen toinen residenssitaiteilija Erkan Özgen on juuri saapunut maahan. Muissa verkostoon kuuluvissa kaupungeissa turvaresidenssitoiminnan aloittamista valmistellaan parhaillaan paikallisten kumppaneiden kanssa.

Artists at Risk -aloitteen takana ovat Perpetuum Mobile ry:n perustajat Ivor Stodolsky ja Marita Muukkonen. Perpetuum Mobile on järjestänyt lukuisia temaattisia hankkeita, konferensseja, residenssejä ja näyttelyitä ympäri maailmaa.

Lue myös:

Helsinki tarjoaa nyt turvaa vainotuille taiteilijoille