Kuvataidekohteissa viime vuonna yli 4,6 miljoonaa käyntiä

4.9.2019
Kuva: Angel Gil. Toni R. Toivosen näyttely Galerie Forsblomissa.

Suomalaisten taidemuseoiden käyntimäärät ovat kasvaneet vuodesta 2011 lähtien 1,4 miljoonasta käynnistä yli 2,4 miljoonaan, selviää Framen julkaisemista kuvataiteen tilastoista.

Nykytaideorganisaatio Frame Contemporary Art Finland on julkaissut vuoden 2018 kuvataidetilastot. Viime vuonna suomalaisiin kuvataidekohteisiin – taidemuseoihin, gallerioihin ja kuvataidetapahtumiin – tehtiin yhteensä yli 4,6 miljoonaa käyntiä. Erityisen suurta kasvu on ollut taidemuseoissa, joiden kävijämäärät ovat kasvaneet koko 2010-luvun ajan.

“On hienoa, että taidemuseot kiinnostavat ympäri Suomea: yli 40 000 kävijän päästiin pääkaupunkiseudun ulkopuolella Tampereella, Turussa, Mäntässä ja Oulussa. 4,6 miljoonaa käyntiä kertoo, että taidemuseot ja galleriat ovat erittäin merkityksellinen osa suomalaista yhteiskuntaa”, Framen toimitusjohtaja Raija Koli sanoo.

Taidegallerioiden teosmyynti lähes 9 miljoonaa euroa

Taidegalleriatilastoinnin kohteena olivat kaikki vuonna 2018 toimineet suomalaiset taidegalleriat, yhteensä 113 galleriaa 31 eri paikkakunnalla. Puolet gallerioista sijaitsee Helsingissä. Gallerioille lähetetyssä kyselyssä selvitettiin taidegallerioiden näyttely- ja muuta toimintaa, sopimus- ja korvauskäytäntöjä, taloutta ja henkilöstöä sekä alan suhdannenäkymiä.

Taidegallerioissa käyntejä oli vuoden 2018 aikana 1,4 miljoonaa, ja ne järjestivät yhteensä yli 1 200 näyttelyä. Eniten näyttelyitä järjestivät taiteilijaseurojen tai -liittojen galleriat. Näyttelyissä oli mukana kaikkiaan 3 000 kuvataiteilijaa.

Gallerioiden ilmoittama teosmyynti oli yhteensä 8,8 miljoonaa euroa. Suurin osa myynnistä oli yksityisten gallerioiden tekemää. Gallerioista 16 prosenttia osallistui taidemessuille Suomessa tai ulkomailla.

Kuvataidetapahtumissa kävijöitä oli yhteensä lähes miljoona. Suomessa toimii yhteensä 50 säännöllisesti järjestettävää kuvataidetapahtumaa, joista 32 järjestettiin vuonna 2018. Kuvataidetapahtumia ovat kuvataiteen biennaalit ja triennaalit, kesänäyttelyt ja festivaalit sekä teosvälitystapahtumat ja suurimmat taidemessut.

Tutustu tilastoihin Framen verkkosivuilla