Graafikko Kasper Strömmanin paljastus kuohuttaa – OKM lupaa maksaa taiteilijalle tehdystä työstä

12.4.2016Kirjoittaja: Miisa Pulkkinen

Graafikko Kasper Strömmanin blogikirjoitus opetus- ja kulttuuriministeriön ruokapalkkatarjouksesta herättää kohua sosiaalisessa mediassa. Strömman paljasti, että ministeriö pyysi häntä piirtämään Maailman lehdistönvapauspäivän kaksipäiväiseen päätapahtumaan ateriakorvausta vastaan. Nyt OKM pahoittelee tapahtunutta, ja lupaa tarkentaa käytäntöjään.

Strömman kertoi opetus- ja kulttuuriministeriön tekemästä ehdotuksesta Kasper Diem -blogissaan otsikolla Huonoimmat työtarjoukset, osa II. Näin Strömman kuvailee tarjousta:

”Opetus- ja kulttuuriministeriöstä päivää. Järjestämme Finlandiatalossa tapahtuman johon tulee yli 700 vierasta ympäri maailman. Haluaisitko tulla piirtämään kahdeksi päiväksi tapahtumaan? Tarjoamme ateriat.”

OKM kommentoi tänään tapausta verkkosivuillaan. Ministeriö selittää ruokapalkkatarjousta sillä, että Maailman lehdistönvapauspäivän päätapahtuman kansainvälinen vieras, sarjakuvapiirtäjä Nidhal Ghariani, dokumentoi tapahtumaa vapaaehtoisesti. Myöskään tapahtuman puhujille ei makseta palkkioita.

Nyt OKM lupaa kuitenkin pahoittelee tapahtunutta, ja lupaa tarkentaa käytäntöjään. Ministeriön mukaan taiteilijalle tulee maksaa käypä korvaus tehdystä työstä.

Myös Tieteentekijöiden liitto paheksuu kannanotossaan ilmaisen asiantuntijatyön teettämistä.

”Ikävää, että jopa julkinen sektori on ”kunnostautunut” harmaan työn teettämisessä”, toteaa tiedotteessa Tieteentekijöiden liiton toiminnanjohtaja Eeva Rantala.