Grahn-Laasonen Jani Leinosen kritiikistä: Suomessa on taiteen vapaus

20.12.2016

Suomi-palkittu Jani Leinonen esitti kiitospuheessaan kritiikkiä maan hallitusta kohtaan. Palkinnon myöntänyt ministeri Sanni Grahn-Laasonen vastaa puolustamalla taiteen ja sananvapautta.

Taiteilija Jani Leinoselle ja seitsemälle muulle taholle myönnettiin eilen Suomi-palkinnot. Leinonen otti kiitospuheessaan tiukasti kantaa istuvaa hallitusta vastaan. Kritiikkiä sai etenkin pääministeri Juha Sipilä.

”En ole ennen viime kuukausia koskaan elänyt maassa, jossa valtion vaikutusvaltaisin ihminen yrittää vaientaa ne, jotka esittävät kritiikkiä häntä kohtaan. En ole ennen viime vuosia koskaan elänyt maassa, jossa hallituksen harjoittama politiikka on niin rasistista, synkkää ja epäinhimillistä, että se saa myös kaiken valtion tekemän hyvän, kuten tämän Suomi-palkinnon, näyttämään vain hallituksen tahriintuneen kuvan kiillottamiselta – vaikkei se sitä todellisuudessa olisikaan”, totesi Leinonen puheessaan.

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen vastasi Leinosen kritiikkiin sosiaalisessa mediassa.

”Suomessa on taiteen vapaus, sananvapaus, vapaus kritisoida vallanpitäjiä. Se tuntui tärkeältä osoittaa paitsi sanoin, myös teoin”, kirjoittaa ministeri julkisessa Facebook-päivityksessään.

Hän muistutti palkinneensa myös kirjailija Sirpa Kähkösen, joka on kirjailijan uran rinnalla tehnyt työtä sananvapauden puolesta kirjailijoiden sananvapausjärjestö Suomen Penin puheenjohtajana.