Grahn-Laasonen: Suomen kuvataiteilijoiden asema on heikko

18.2.2016Kirjoittaja: Miisa Pulkkinen
Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen. Kuva: Laura Kotila, valtioneuvoston kanslia
Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen. Kuva: Laura Kotila, valtioneuvoston kanslia

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen myöntää, että suomalaiset kuvataiteilijat ovat heikossa asemassa. Ministeri otti tänään vastaan OKM:n työryhmän loppuraportin, joka sisältää useita suosituksia kuvataiteilijoiden aseman parantamiseksi.

Grahn-Laasosen mukaan tänään luovutettu raportti tuo esiin useita ongelmia, joista ei aiemmin ole ollut tietoa. Ministeri nostaa esiin esimerkiksi sen, kuinka suomalaisista kuvataiteilijoista vain viidennes elää ainoastaan taiteellisella työllään. Nyt on hänen mukaansa oikea aika päättää, mitä hyviä käytäntöjä lähdetään levittämään tilanteen korjaamiseksi.

”Pidän tärkeänä, että nyt katsotaan myös Pohjoismaihin ja seurataan kansainvälistä kehitystä”, Grahn-Laasonen toteaa.

STS:n selvityksen mukaan taiteilijat etenkin Pohjois-Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa vaativat nyt korvausta museonäyttelyissä tehdystä työstä.

Näen paljon mahdollisuuksia parhaiden käytäntöjen levittämiseksi.

Ministeri tunnustautuu itsekin aloittelevaksi taiteen kerääjäksi, ja hän kertoo kiertävänsä Helsingin gallerianäyttelyitä viikonloppuisin. Grahn-Laasonen kannustaa ostamaan esimerkiksi nuorten taiteilijoiden teoksia. Ministeri on puhunut kuvataiteen myynnin edistämisestä toistuvasti kautensa aikana. Lisäksi hän on valmis tarkastelemaan, kuinka kuvataiteilijoiden asemaa voitaisiin parantaa valtionosuusjärjestelmän uudistamisen yhteydessä.

”Näen paljon mahdollisuuksia parhaiden käytäntöjen levittämiseksi”, hän toteaa.