Hallitukselta miljoona euroa näyttelypalkkion vakiinnuttamiseen

10.9.2021
Turun taidemuseo sai opetus- ja kulttuuriministeriön näyttelypalkkioavustuksen Hannaleena Heiskan yksityisnäyttelyä varten vuonna 2019. Kuva: Turun taidemuseo

Hallituksen talousarvion myötä taiteilijoille maksettavat näyttelypalkkiot ovat vakiintumassa osaksi kuvataiteen ja museoiden rahoitusta. Budjettiriihessä myös peruttiin leikkaukset yksityisen kopioinnin hyvityksiin.

Hallitus esittää vuoden 2022 talousarvioon miljoonan euron määrärahaa näyttelypalkkiomallin vakiinnuttamiseen. Näyttelypalkkio on kuvataiteilijalle maksettava korvaus museonäyttelyn eteen tehdystä työstä, kuten näyttelyn suunnittelusta, ripustuksesta sekä näyttelyn markkinointiin ja oheistapahtumiin, kuten taiteilijatapaamisiin, osallistumisesta. Näyttelypalkkio täydentää tekijänoikeudellista näyttelykorvausta, jonka taiteilija saa teostensa julkisesta esittämisestä.

”Näyttelypalkkiomalli on todella tarpeellinen lisä kuvataiteen julkiseen tukeen. Se kohentaa konkreettisesti kuvataiteilijan näyttelyn pitämisestä saamaa tuloa ja edistää reiluja korvauskäytäntöjä”, sanoo Suomen Taiteilijaseuran toiminnanjohtaja Annukka Vähäsöyrinki.

”On loogista ja oikeudenmukaista, että taiteilija saa tuloa nimenomaan teostensa esittämisestä ja sen eteen tekemästään työstä. Suurin osa kuvataideyleisöstä nauttii taiteesta nimenomaan katsomalla sitä näyttelyissä.”

Useissa maissa on julkaistu suositukset näyttelypalkkioista tai taiteilijan työtunneista maksettavista palkkioista. Esimerkiksi Ruotsissa vastaava MU-sopimus on parantanut kuvataiteilijoiden toimeentuloa ja selkeyttänyt heidän asemaansa sopimusosapuolena museonäyttelyiden yhteydessä.

Opetus- ja kulttuuriministeriö asetti kevääksi 2021 työryhmän valmistelemaan pysyvää näyttelypalkkiojärjestelmää. Työryhmän raportti ja ehdotus näyttelypalkkiomalliksi julkaistiin kesäkuussa 2021. Suositukset ja järjestelmä ehdotetaan otettavaksi käyttöön vuoden 2022 alusta.

Tämän viikon budjettiriihessä päätettiin myös, että yksityisen kopioinnin hyvitykseen kaavaillut leikkaukset perutaan. Leikkaukset olisivat vaikuttaneet merkittävästi av-tuotantoja tukevan AVEKin rahoitukseen. Hyvitysmaksuilla mahdollistetaan muun muassa mediataiteen tuotantoja ja kansainvälistä vientiä sekä kuvataiteilijoiden VISEK-tukia.

Eduskunta hyväksyy lopullisen talousarvion vuodelle 2022 joulukuussa.