HAM tuo kaksi Yayoi Kusaman julkista teosta Helsingin keskustaan

19.5.2016
Yayoi Kusama Aichi Triennalessa 2010. Kuva: Ota Fine Arts, Tokyo/ Singapore; Victoria Miro Gallery, London; David Zwirner, New York, © Yayoi Kusama.
Yayoi Kusama Aichi Triennalessa 2010. Kuva: Ota Fine Arts, Tokyo/ Singapore; Victoria Miro Gallery, London; David Zwirner, New York, © Yayoi Kusama.

HAM Helsingin taidemuseo tuottaa kesäkuussa Helsinkiin kaksi tilapäistä Kusaman installaatiota. Teokset sijoittuvat Esplanadin puistoon ja Helsingin talvipuutarhaan ja valmistuvat Helsinki-päiväksi 12. kesäkuuta 2016.

Osa Esplanadin puistosta kokee kesäkuussa muodonmuutoksen. Ascension of Polka Dots on the Trees -installaatio muuttaa puiston hetkellisesti kuin ihmemaaksi kun Teatteriesplanadin 20 puuta kietoutuvat Kusaman pilkulliseen kankaaseen. Taiteilija tunnetaan teoksista, joissa pilkut tai pallot toistuvat äärettömyyksiin asti. Ne edustavat Kusamalle muun muassa aurinkoa, joka antaa energian elämälle ja koko maailmalle.

Teoksen julkistaa Helsinki-päivänä klo 13 kaupunginjohtaja Jussi Pajunen ja se on esillä 9. lokakuuta asti. Ascension of Polka Dots on the Trees on ollut aiemmin esillä muun muassa Lontoossa, Singaporessa ja Moskovassa.

Helsingin talvipuutarhan palmuhuoneeseen levittäytyy tuhat peilin lailla heijastavaa teräspalloa. Narcissus Garden on saanut nimensä kreikkalaisen mytologian Narkissos-nuorukaiselta, joka rakastui vedestä heijastuvaan kuvaansa. Kusama esitteli ensimmäisen version teoksesta jo vuonna 1966 Venetsian taidebiennaalissa. Sen jälkeen sen eri versiot ovat olleet esillä ympäri maailmaa. Teos on nähtävillä talvipuutarhassa 4. syyskuuta asti.

”Luomani julkiset taideteokset ovat saaneet inspiraationsa kauniista luonnosta sekä ihmisistä, ja ne luovat vuoropuhelua elollisten olentojen ja luonnon välille. Teoksia katsomalla upea Helsinki ja toivomamme elämä muuttuvat vielä kauniimmiksi,” Yayoi Kusama kertoo tiedotteessa.

”Yayoi Kusaman taide on täynnä rakkautta, iloa ja energiaa. HAM on koko kaupungin kokoinen taidemuseo, ja kesällä HAMilla on ilo tarjota helsinkiläisille ja matkailijoille ainutlaatuisia kansainvälisiä taidekokemuksia kaupunkiympäristössä”, sanoo HAMin johtaja Maija Tanninen-Mattila.

Tennispalatsissa avautuu lokakuussa Yayoi Kusaman takautuva näyttely, joka koostuu taiteilijan merkittävimmistä teoksista, joihin kuuluu maalauksia, veistoksia ja installaatioita. Näyttelyn on järjestänyt Louisianan modernin taiteen museo yhteistyössä Henie-Onstad taidekeskuksen, Moderna Museet/ArkDesin ja HAM Helsingin taidemuseon kanssa.