HAMin yhteisötaideprojekti antaa puheenvuoron turvapaikanhakijoille

2.6.2017Kirjoittaja: Emmi Kantola

Mobiilidiaspora: Nima haluasi päästä töihin ja olla hyödyllinen, mutta joutuu sen sijaan odottamaan vastaanottokeskuksessa turvapaikkapäätöstä toimettomana. Kuva: Anna Knappe

Mobiilidiasporassa  turvapaikanhakijat dokumentoivat elämäänsä heidän omilla ehdoillaan. HAM-kulmaan valmistunut kokonaisuus koostuu kymmenestä videosta, joissa turvapaikanhakijat kertovat elämästään ja matkastaan Suomeen.

Yhteisötaideprojektin tavoitteena ei ole kertoa suomalaisille minkälaisia pakolaiset ovat tai mitä heillä on tarjottavana suomalaiselle yhteiskunnalle, vaan kysyä heiltä itseltään, mitä he haluavat kertoa ja mistä he haluavat puhua. Projektissa ovat esillä erityisesti vastaanottokeskuksissa asuvat nuoret miehet, joihin kohdistuu eniten ennakko-oletuksia mediassa ja sosiaalisissa yhteisöissä. Videoissa he kertovat elämästään vastaanottokeskuksissa, laitostumisesta, ajan kulumisesta ja tekemisen puutteesta sekä toiveistaan tulevaisuuden suhteen.

Mobiilidiaspora-projekti korostaa yhdessä tekemistä. Se viittaa liikkuvuuteen, mobiililaitteisiin ja matkapuhelimiin, joiden avulla turvapaikanhakijat kertovat kokemuksistaan ja toiveistaan toisilleen, sukulaisille, ystäville ja sosiaalisen median yleisöille. Osallistujat ovat aktiivisia toimijoita, jotka haluavat osallistua heistä käytävään keskusteluun sen sijaan, että tyytyisivät vain olemaan keskustelun kohteina.

Työryhmään kuuluvat Amir Jan, Anna Knappe ja Pekka Niskanen. Hanketta on tukenut Suomen Kulttuurirahasto.

”Näyttelyn avajaisissa oli muutamia videoilla esiintyviä henkilöitä, jotka olivat erittäin ylpeitä siitä, että pääsivät näkyviin. Yhteiskunnalla on yleensä ollut tapana sijoittaa turvapaikanhakijat eristyksiin, pois silmistä. Nyt he pääsivät vihdoin keskelle kaupunkia, lasikoppiin, josta heidät varmasti nähdään”, kuvataiteilija Anna Knappe kertoo.

Mobiilidiaspora, 2017
HAM-kulma 1.6.–11.6.2017
Tennispalatsi, Eteläinen Rautatiekatu 8, 00100 Helsinki
Avoinna: ti-su klo 11-19, ma suljettu
Vapaa pääsy