IC-98:n Khronoksen talo löytyi Varsinais-Suomen Pöytyältä

2.11.2016
IC-98, Khronoksen talo, 2016—
IC-98, Khronoksen talo, 2016—

Taiteilijaryhmä IC-98 valittiin viime vuonna Lönnströmin taidemuseon nykytaideprojektin toteuttajaksi. Taiteilijat ovat etsineet Khronoksen talo -projektia varten Suomesta kiinteistöä, johon ajan jumala Khronos voisi asettua asumaan. Nyt talo on löytynyt Pöytyältä Varsinais-Suomesta.

IC-98 eli Visa Suonpää ja Patrik Söderlund päätyivät valitsemaan Pöytyän Ortenojalla sijaitsevan kiinteistön, jonka pinta-ala on 2003 neliömetriä.

“Olemme kuluneen vuoden aikana tutustuneet taloihin ja pihoihin eri puolilla Suomea. Kaikilla on ollut ominaislaatunsa. Pöytyältä löytyi pihapiiri, joka tuntui parhaiten olennoivan Khronoksen taloa. Nyt projekti ei etene enää vain käsitteellisesti vaan konkreettisesti suhteessa paikkaan ja kontekstiin. Alkaa varsinainen dialogi talon, ympäristön ja niihin liittyvien ihmisten, eläimien ja kasvien kanssa”, ”, Patrik Söderlund kertoo tiedotteessa.

IC-98, Visa Suonpää ja Patrik Söderlund (vas.) Kuva Hertta Kiiski.
IC-98, Visa Suonpää ja Patrik Söderlund (vas.)
Kuva Hertta Kiiski.

Taiteilijaryhmä on lahjoittanut hankkimansa kiinteistön Pöytyän kunnalle. Kunnanhallitus otti lahjoituksen vastaan kokouksessaan lokakuun lopussa.

Khronoksen talo on portittomalla teräsverkkoaidalla ympäröity kiinteistö. Alue on suojattu ihmisiltä ja se koostuu asuinrakennuksesta sekä pihapiiristä. Aidattu alue jätetään koskemattomaksi määräämättömäksi ajaksi. Aluetta ei hoideta eikä ylläpidetä millään tavalla. Rakennukset saavat rauhassa rappeutua ja kasvit vallata alueen.

Khronoksen talosta rakentuu rauhoitettu alue, joka koostuu ihmisen rappeutuvasta kulttuuriperinnöstä ja kuolevasta mutta uudelleen kasvavasta luonnosta.

Taiteilijaryhmä IC-98:n projektit ovat usein installaatiomuotoisia teoksia tai julkaisuja, joissa yhdistyvät tutkimus, piirustus ja animaatio. Teoksia on ollut esillä näyttelyissä, biennaaleissa ja tapahtumissa Pohjoismaissa, Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Aasiassa. IC-98 edusti Suomea Venetsian biennaalissa 2015 installaatiollaan Tunnit, ajat, iäisyydet.

Teresia ja Rafael Lönnströmin Säätiön ylläpitämä Lönnströmin taidemuseo toteuttaa nykytaideprojekteja yhteistyössä kuvataiteilijoiden kanssa. Viimeisin avoin haku päättyi lokakuussa.