IHME-festivaali uudistuu ja jatkaa nimellä IHME Helsinki

23.5.2019Kirjoittaja: Toimitus
IHME on kutsunut norjalaistaiteilija Jana Winderenin toteuttamaan teoksen Helsingin julkiseen tilaan vuonna 2020. Kuva: Mamount Foundation

Ensimmäisen IHME Helsinki -teoksen toteuttaa norjalainen Jana Winderen.

Nykytaidefestivaalina tunnettu IHME uudistaa toimintaansa ja tunnetaan jatkossa nimellä IHME Helsinki. Uusia painopisteitä ovat taiteen ja tieteen tekijöiden yhteistyö sekä ekologisesti kestävien toimintatapojen edistäminen. Kansainvälisiltä taiteilijoilta tilatut nykytaideteokset säilyvät edelleen toiminnan ytimenä, mutta ilman aiempaa festivaalimuotoista tapahtumaa.

”Kuluneen kymmenen vuoden aikana toimintaympäristöt ovat muuttuneet merkittävästi niin taiteen kentällä, suomalaisessa yhteiskunnassa kuin globaalistikin. Ilmastonmuutos ja kestävyyskriisi tulevat muuttamaan elämäämme ratkaisevasti tulevaisuudessa. Nämä ilmiöt näkyvät taiteilijoiden parissa yhä kasvaneena kiinnostuksena työskennellä yhteistyössä eri alojen asiantuntijoiden kanssa”, IHMEen toiminnanjohtaja Paula Toppila kertoo tiedotteessa.

Myös IHMEttä ohjaavan asiantuntijatyöryhmän kokoonpano muuttuu. Työryhmässä jatkavat Paula Toppila ja Taideyliopiston professori Hanna Johansson. Muut työryhmän jäsenet ovat kuraattori ja professori Ute Meta Bauer, Southamptonin yliopiston professori Jussi Parikka sekä tutkija ja taiteilija Antti Majava.

Ensimmäisen IHME Helsinki -teoksen on kutsuttu toteuttamaan norjalaistaiteilija Jana Winderen. Winderen on äänitaiteilija, jota kiinnostavat muiden lajien tuottamat ääniympäristöt ja ekosysteemit. Hän tutkii erityisesti vedenalaista maailmaa käyttäen tutkimusvälineinään uusinta teknologiaa.

IHME Helsinkiä rahoittavat vuosina 2020–2022 perustajasäätiö Taidesäätiö Pro Arte, Koneen Säätiö sekä Saastamoisen säätiö.