Ensi vuoden IHME-teos on Ratikkasoittajien kiertue

27.10.2015
Kateřina Šedá. Kuva: Veikko Somerpuro.
Kateřina Šedá. Kuva: Veikko Somerpuro.

Vuoden 2016 IHME-teoksen tekijä on tšekkiläinen Kateřina Šedá. Hän toteuttaa teoksensa Helsingin raitiovaunuissa. Ratikkasoittajien kiertueen esiityjät ovat kansainvälisten katusoitajien parhaimmistoa.

Vuoden 2016 IHME-teoksen tekijä on Kateřina Šedá (s.1977) Tšekin tasavallasta. Šedan teosehdotuksen päänäyttämönä on helsinkiläisyyden ikoni: Helsingin raitiovaunut. Taiteilija haluaa luoda raitiovaunuista kohtaamispaikan, jossa matkustaja voi kokea jotakin tavallisuudesta poikkeavaa ja jakaa sen muiden kanssa. Epätavallisen paikan lisäksi myös esiintyjäkaarti on epätavallinen: taiteilija haluaa järjestää raitiovaunuihin kiertueen, jonka esiintyjinä on kansainvälisten katusoittajien parhaimmisto. Näin Ratikkasoittajien kiertue – teos tuo kansainväliset metropolit ja kokemukset niiden julkisesta liikenteestä Helsinkiin.

”Byrokratia, säännöt ja varautuneisuus toisia ihmisiä kohtaan — nämä kolme yleistä ilmapiiriä kuvaavaa asiaa nousivat toistuvasti esille tehdessäni taustatyötä Helsingissä. Minulle IHMEen kutsu on tärkeä tilaisuus yrittää muuttaa vallitsevaa tilannetta”, kertoo Šedá.

Teoksen monikulttuurisuus on tärkeää taiteilijalle, ja siksi hän haluaa kutsua koululuokat tekemään ratikkaretkiä festivaalin aikana.

IHME-festivaali kertoo kutsuneensa vuoden 2016 IHME-teoksen tekijäksi juuri Kateřina Šedan, sillä hän on valmistumisestaan lähtien työskennellyt julkisessa tilassa ja yhdessä ihmisten kanssa. Šedan teoksia on nähty lukuisissa kansainvälisissä näyttelyissä kuten 5. Berliinin biennaalissa 2008 ja Documenta 12 -näyttelyssä Kasselissa 2011. IHME-teos on ensimmäinen mahdollisuus tutustua hänen työhönsä Suomessa.

IHME-teoksen 2016 pääyhteistyökumppaneita ovat HSL Helsingin seudun liikenne ja Helsingin kaupungin Liikennelaitos HKL. Tapahtumapaikan lisäksi he tarjoavat teokseen liittyvien yleisökilpailujen palkinnot.