J.A. Juvani on Vuoden nuori taiteilija 2018

29.9.2017
J.A. Juvani: Ode to Robert Mapplethorpe (2017).

Vuoden nuoreksi taiteilijaksi 2018 on valittu J.A. Juvani. Hänen pääasiallisia työvälineitään ovat video, valokuva ja kuvanveisto. Juvani haluaa rikkoa totuttuja ja vallitsevia normeja.

Jari Juvani syntyi Ylitorniossa vuonna 1988, opiskeli kuva-artesaaniksi Ammattiopisto Lappiassa 2008, valmistui kuvataiteilijaksi (AMK) Tampereen ammattikorkeakoulusta 2013 ja Kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemiasta vuonna 2015.

Hänen pääasiallisia välineitään ovat video, valokuva ja kuvanveisto, ja hän käsittelee taiteessaan tabuja ja vakavia aiheita, kuten sukupuoli-identiteettiä ja -rooleja. Palkintolautakunnan mukaan hän tekee sen usein huumorin kautta mutta aina kuitenkin analyyttisesti.

”Koen olennaiseksi laittaa aiheeni törmäyskurssille, sekoittaa glitteriä paskaan. Haluan luoda paradokseja, jotka paljastavat teoksen monimutkaisuuden: asioiden taustalla olevan harmaan mössön, kontrastin ja dynamiikan. Lopputulos ei ole kaunista tai rumaa, vaan jotain itsearvoisesti enemmän, jotain joka on kokonaisvaltaisesti keskeneräinen, jotain missä sen olemassaolo on raaka, rehellinen ja anteeksipyytelemätön”, taiteilija kertoo tiedotteessa.

Juvani saa Tampereen kaupungin myöntämän 20 000 euron stipendin ja yksityisnäyttelyn Tampereen taidemuseossa sekä Aboa Vetus & Ars Nova -museossa Turussa. J.A. Juvani on järjestyksessä 34. Vuoden nuori taiteilija.

Vuoden 2018 nuoren taiteilijan on valinnut asiantuntijatyöryhmä, johon kuuluvat museonjohtaja Taina Myllyharjun (pj) lisäksi museonjohtaja Leevi Haapala Kiasmasta, kuraattori Laura Köönikkä, Tampereen taiteilijaseuran edustaja, kuvataiteilija Janne Laine, Tampereen taideyhdistyksen edustaja Joni Lehtimäki, Suomen Taiteilijaseuran edustaja, kuvataiteilija Katariina Salmijärvi sekä Tampereen taidemuseon näyttelypäällikkö Tapani Pennanen.