Jaanisoon gorillaveistos tuhoutui täysin – ”Tämä tuho on ihan omassa mittaluokassaan”

12.1.2018
Tuli tuhosi veistoksen täysin ja sen jäännökset siirretään pian pois palopaikalta turvallisuussyistä. Kuva Miisa Pulkkinen.

Villu Jaanisoon Kaikki on mahdollista -veistos on tuhoutunut tulipalossa. Valtion taideteostoimikunta on päättänyt, ettei teos enää ole pelastettavissa. Poliisi tutkii tapausta vahingontekona ja pyytää tietoja mahdollisesta sytyttäjästä. Kokonaisen julkisen taideteoksen tuhoaminen on erittäin poikkeuksellista.

Kuvanveistäjä Villu Jaanisoon Kaikki on mahdollista -veistos on palanut tiistain ja keskiviikon välisenä yönä Helsingin Viikissä. Poliisi tutkii tapausta vahingontekona.

Poliisi on julkaissut valvontakameravideon tiistain ja keskiviikon väliseltä yöltä. Poliisi kaipaa nyt tietoja kuvan miehestä. Vihjeet voi ilmoittaa virka-aikana numeroon 0295 475 433 ja vuorokauden ympäri sähköpostitse osoitteeseen vakivaltarikosyksikko.helsinki@poliisi.fi.

Poliisi on julkaissut valvontakameravideon, jolla mieshenkilö ensin kävelee teoksen ohi ja palaa sen luo, minkä jälkeen teos syttyy palamaan. Poliisi kaipaa nyt tietoja videolla esiintyvästä miehestä.

”Julkaisemme videon, jotta saisimme selville videolla esiintyvän miehen henkilöllisyyden”, sanoo Helsingin poliisilaitoksen rikoskomisario Anne Hietala poliisin tiedotteessa.

Autonrenkaista koostuva viisimetrinen gorilla valmistui Viikin tiedepuistoon 2009. Jaanisoon teosehdotus voitti vuonna 2006 valtion taideteostoimikunnan järjestämän kutsukilpailun Viikin kampuksen ympäristöteoksesta. Tilausteos kuului valtion taideteostoimikunnan kokoelmiin.

Vastaava tuottaja Eija Aarnio kertoo, että toimikunta on käsitellyt tapausta kokouksessaan. Toimikunnan päätös oli, että veistos on niin pahoin tuhoutunut, ettei sitä voi enää restauroida, eikä siitä lähdetä tekemään toisintoa.

”Kyllä se on mennyttä. Kaikki jäljelle jääneet rakenteet viedään pois jo ihan turvallisuussyistä”, sanoo Aarnio.

Toimikunta ei suunnittele Jaanisoon veistoksen korvaamista toisella teoksella, eikä uutta kutsukilpailua olla järjestämässä samaan kohteeseen.

Jaanisoon veistos oli rakastettu maamerkki

Palopaikalle on tuotu kynttilöitä ja lasten piirustuksia, joissa muistellaan gorillaa. Kuva Miisa Pulkkinen.

Kokonaisen teoksen tuhoaminen on poikkeuksellinen tapaus. Eija Aarnio ei muista, että vastaavaa olisi ennen tapahtunut.

”Ei tämän mittaluokan tuhoa ole tapahtunut meidän teoksille. Tämä on ihan omassa mittaluokassaan”.

Julkisiin teoksiin kohdistuu toisinaan pientä vandalismia, mutta Aarnion mukaan sekin on harvinaista. Myös HAMin julkisen taiteen päällikkö Taru Tappola vahvistaa, että teoksiin kohdistuva ilkivalta on harvinaista.

”Pääsääntöisesti kaupunkilaiset arvostavat julkista taidetta ja ilkivaltaa esiintyy hyvin vähän”, kertoo Tappola.

Jaanisoon Kaikki on mahdollista oli hyvin pidetty taideteos, ja siitä oli muodostunut Helsingin Viikkiin paikallinen merkkiteos. Suosiosta kertoo sekin, että tulipalon jälkeen teoksen raunioille on tuotu hautakynttilöitä, kukkia ja lasten piirustuksia, joissa kaivataan gorillaa. Myös valtion taideteostoimikuntaan on tullut palautetta, jossa teosta ikävöidään.

”Se on ollut monelle niin tärkeä siinä arjen ympäristössä. Tämä on hyvin surullista”, sanoo Eija Aarnio.

Kuvanveistäjä, kuvanveiston professori Villu Jaanisoon julkisia teoksia on ympäri Suomea. Helsingissä on toinenkin hänen teoksensa, 2016 valmistunut Kuukkeli Kalasatamassa. Jaanisoon käytetyistä autonrenkaista koostuvia teoksia on mm. Tampereen julkisen taiteen kokoelmassa.