Jätkäsaaresta tilansa menettäneet Galleria Huuto ja Galleria Rankka muuttavat elokuussa Kamppiin

14.6.2018
Jätkäsaaren L3-makasiini, josta Galleria Huuto ja Galleria Rankka saivat lähtöpassit. Kuva: Wikimedia Commons.

Kaupungin omistamasta L3-satamamakasiinista vuoden vaihteessa remontin alta irtisanotut Galleria Huuto ja Galleria Rankka ovat solmineet vuokrasopimuksen Eerikinkadulla sijaitsevista vanhoista kone- ja vesivoimalaboratoriohalleista.

Taiteilijavetoisten Galleria Huudon, Galleria Rankan ja Galleria SIC:n irtisanominen Jätkäsaaren entisistä tiloistaan toukokuun lopusta sai kevään mittaan paljon huomiota julkisuudessa. Äskettäin edesmenneen taidekriitikko Otso Kantokorven käynnistämän adressin gallerioiden puolesta allekirjoitti yhteensä 1756 henkilöä. Vetoomusten ja julkisen keskustelun vaikutus löytyneeseen ratkaisuun on selvä.

Uusi vuokrasopimus Eerikinkatu 36:ssa sijaitseviin tiloihin sovittiin Kojamon kanssa. Sopimus on kaksivuotinen ja hallit vapautuvat gallerioiden käyttöön elokuun alussa. Rakennus valmistui alun perin teknillisen korkeakoulun koneteknilliseksi laboratorioksi vuonna 1933. Viime vuodet tilat ovat olleet Metropolian teknisten aineiden opetuskäytössä.

Henkilökohtaisesti huolta gallerioiden tulevaisuudesta kantanut apulaispormestari Anni Sinnemäki on iloinen, että galleriat ja Kojamo ovat löytäneet hyvän ratkaisun hankalassa tilanteessa.

– Tilojen väliaikainen käyttö on asia, jota Helsinki haluaa edistää. Kaupungissa tapahtuu koko ajan muutoksia ja on kaikkien etu, jos toistaiseksi tyhjillään oleviin tiloihin tulee elämää, toimintaa ja tapahtumia. Tämä koskee niin kaupungin omia tiloja kuin muiden toimijoiden omistuksessa olevaa rakennuskantaa, Sinnemäki toteaa.

Galleriat helpottuneita pitkään jatkuneen tilakriisin ratkeamisesta

Jatkossa sekä Huudon, että Rankan toiminnan määrä ja laatu tulevat säilymään vähintään entisellään.

– Olemme erittäin iloisia, että löysimme kaupungin kulttuuri- sekä kiinteistöasioista vastaavien virkamiesten sekä Kojamon kanssa näin toimivan ratkaisun tilakysymykseen. Näihin uusiin tiloihin saadaan erittäin toimivat ja persoonalliset näyttelytilat, jotka sijaitsevat yleisön kannalta hyvin saavutettavassa paikassa lähellä muita keskustan gallerioita, toteaa Huudon toiminnanjohtaja Henni Oksman.

Galleria Huuto on toiminut Jätkäsaaressa vuodesta 2012 ja sen neljässä erillisessä näyttelytilassa on järjestetty vuosittain noin 70 näyttelyä. Huuto toimii tämän kesän ilman tiloja, mutta järjestää ad hoc-näyttelyitä vapaasti julkisessa kaupunkitilassa #huutotemporary-projektin muodossa.

Myös Galleria Rankalle syksyllä avattavat tilat tarjoavat mahdollisuuden jopa oman toiminnan kehittämiseen. Vuodesta 2015 toiminut galleria on tarjonnut pääkaupunkiseudulla poikkeuksellisen pitkiä kuuden viikon näyttelyjaksoja, ja näyttelyitä on ehtinyt kertyä noin 20.

– Galleria Rankan uudet tilat mahdollistavat marginaalitaiteen yhdistyksen toiminnan kehittämisen ja uusien visioiden synnyn, toteaa Rankan johtoryhmä.