Joel Slotte on Vuoden nuori taiteilija 2021

15.1.2021
Kuvataiteilija Joel Slotte. Kuva: Clas-Olav Slotte.

Vuoden nuori taiteilija -palkinnolla tuetaan kansainvälisesti kiinnostavia alle 35-vuotiaita kuvataiteilijoita.

Kuvataiteilija Joel Slotte on valittu Vuoden 2021 nuoreksi taiteilijaksi. Tunnustukseen kuuluu Tampereen kaupungin myöntämä 20 000 euron stipendi sekä yksityisnäyttely Tampereen taidemuseossa sekä Vaasan kaupungin museoihin kuuluvassa Tikanojan taidekodissa.

Joel Slotte (s. 1987) on kokkolalaislähtöinen, Helsingissä työskentelevä taidemaalari, joka tekee myös veistoksia. Hän on opiskellut Pohjoismaisessa taidekoulussa 2007–2009 ja valmistunut taiteen maisteriksi Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta vuonna 2016.

Joel Slotte: Laulu ryövärinpesästä, öljy kankaalle, 160 x 140 cm, 2020.

Slotte on tullut tunnetuksi figuratiivisista öljymaalauksistaan, joiden aiheina on usein arkiset ja osin absurdit tilanteet ja havainnot. Muotokuvamaisten teosten mallina on usein taiteilija itse tai hänen ystävänsä. Slotten teoksia on ollut esillä näyttelyissä Suomessa, Ruotsissa ja Tanskassa ja niitä on muun muassa Nykytaiteen museo Kiasman, Helsingin taidemuseon, Pro Artibus Säätiön ja Kuvataideakatemian kokoelmissa.

”Maalausjälkeni on tiheää, piirustuksenomaista, terävää ja hyvin aikaa vievää. Haluan käyttää maalauksiini aikaa suorastaan tuhlaten, sillä hidas ja pitkäkestoinen työskentely tuottaa teoksiin myös ajallisia kiteytymiä ja kerrostumia. Ne muodostavat maalausten tilanteille ja toiminnalle oman historiallisen ja mytologisen sakkansa”, Slotte kuvailee.

Vuoden 2021 nuoren taiteilijan valitsi työryhmä, johon kuuluivat Tampereen taidemuseonjohtaja Taina Myllyharju (pj), museonjohtaja Leevi Haapala, kuraattori Laura Köönikkä, Tampereen taiteilijaseuran edustaja, kuvataiteilija Anna Hyrkkänen, Tampereen taideyhdistyksen edustaja Joni Lehtimäki, Suomen Taiteilijaseuran edustaja, kuvataiteilija Katariina Salmijärvi sekä näyttelypäällikkö Tapani Pennanen.

Vuoden nuori taiteilija on valittu Tampereen taidemuseossa vuodesta 1984 lähtien.