Jonna Kinan teos foley-taiteilijoista voitti parhaan pohjoismaisen lyhytelokuvan palkinnon Nordisk Panoramassa

27.9.2017
Kuva Jonna Kinan lyhytelokuvasta Arr. for a Scene.

Jonna Kinan teos Arr. for a Scene valittiin parhaaksi pohjoismaiseksi lyhytelokuvaksi Ruotsin Malmössä vuosittain järjestettävällä Nordisk Panorama -elokuvafestivaalilla. Viisiminuuttisessa teoksessa kaksi foley-taiteilijaa luo äänitehosteita kauhuklassikko Psykon suihkukohtaukseen.

Taiteilija Jonna Kinan (s.1984) videoteos valittiin vuoden 2017 parhaaksi pohjoismaiseksi lyhytelokuvaksi 21.–26. syyskuuta järjestetyillä elokuvafestivaaleilla. Kina voitti teoksellaan 7 000 euron palkintosumman. Kategoriassa kilpaili yhteensä 28 pohjoismaista lyhytelokuvaa.

Arr. for a Scene on viisiminuuttinen videoteos, joka on kuvattu yhdellä otolla 35 milliselle filmille. Elokuvassa nähdään kuinka ranskalaiset äänitehoste-taiteilijat, Élodie Fiat ja Gilles Marsalet, luovat äänimaailmaa Alfred Hitchcockin ohjaaman klassikkoelokuvan, Psykon (1960), suihkukohtaukseen. Itse Hitchcockin elokuvaa ei katsojalle näytetä. Sen sijaan kaiken huomion saavat taiteilijat ja heidän tekemänsä äänet.

”Teoksessa ei ole häiriötekijöitä, ei ylimääräistä informaatiota: kaikki huomio kiinnittyy äänen eri aspekteihin ja siihen, miten sitä luodaan”, kuvaillaan Nordisk Panoraman Facebook-sivuilla.

Jonna Kina on Helsingissä, New Yorkissa ja Jerusalemissa opiskellut monialainen taiteilija, joka työskentelee valokuvan, videon, äänen ja tekstin parissa. Voittajateos on tällä hetkellä nähtävissä Kinan ja Sharon Lockhartin yhteisnäyttelyssä Galleria Amassa. Näyttely päättyy 1. lokakuuta.