Jyrki Siukosesta Mäntän kuvataideviikkojen kuraattori

10.10.2012
Kuva: Heikki Vesterinen

Kuvataiteilija ja tutkija Jyrki Siukonen on ensi kesänä järjestettävien Mäntän kuvataideviikkojen kuraattori.

”Suomalainen nykytaide on moniäänistä ja korkeatasoista. Kuraattorina rakennan kokonaisuutta, joka tulee olemaan ainutkertainen yhdistelmä. Nämä teokset eivät kenties koskaan kohtaa uudelleen”, sanoo Siukonen, ”Kuraattorina toivon pystyväni yhtä aikaa selkeyteen ja yllätyksellisyyteen. Tavoitteenani on näyttely, jossa teosten yksilöllinen kieli pääsee esiin, mutta kokonaisuus puhuu vielä jotakin enemmän. Rakennan siis yhdessä taiteilijoiden kanssa suurta näyttelyteosta.”

Siukkonen on aiemmin kuratoinut näyttelyitä mm. Tampereen Nykytaiteen museoon, Amos Andersonin taidemuseoon, Porin taidemuseoon ja Kuopion taidemuseoon. Hän on myös osallistunut useisiin kymmeniin näyttelyihin kotimaassa ja ulkomailla vuodesta 1982, julkaissut useita kiitettyjä kirjoja sekä väitellyt kuvataiteen tohtoriksi vuonna 2001.

Mäntän kuvaideviikot on Siukoselle vanha tuttavuus, sillä hän on ollut mukana tapahtumassa taiteilijan ominaisuudessa viisi kertaa. Ensi vuonna Mäntän kuvataideviikot täyttää 20 vuotta. Alussa tapahtuma järjestettiin joka toinen vuosi, mutta se muuttui jokavuotiseksi vuonna 1999. Ensi vuoden näyttely on järjestyksessään kahdeksastoista. Näyttelyn taiteilijavalinnat julkistetaan helmikuussa.