Kaksitoista taideorganisaatiota suunnittelee Helsinkiin yhteistä Kuvataiteen taloa

4.2.2020

Esiselvityshanke arvioi, että yhteinen toimitila loisi kentälle uudenlaista synergiaa, keskittäisi kuvataiteilijoille suunnatut palvelut yhteen paikkaan ja tehostaisi organisaatioiden resursseja.

Kahdentoista taideorganisaation käynnistämä Kuvataiteen talo -hanke selvittää visuaalisille taiteille omistetun talon perustamista Helsinkiin. Aiheesta tilattu esiselvitys julkistettiin 29. tammikuuta. Kuvataiteen talo -hanke tähtää kuvataidealan toimijoiden yhteistyön tiivistämiseen, kentän rakenteiden kehittämiseen ja kuvataiteilijoiden työskentelyedellytysten parantamiseen. Esiselvityshankkeen mukaan yhteinen Kuvataiteen talo palvelisi myös kuvataiteen yleisöjä ja samalla vahvistaisi Helsingin profiilia kuvataidekaupunkina.

Taloon kaavaillaan toimi- ja työskentelytilojen lisäksi näyttely- ja yleisötiloja, ravintolapalveluita sekä mahdollisesti koulutus- ja harrastetiloja. Talo toimisi yhteisöllisenä tilana taiteilijoille ja taiteellisesti korkeatasoisena näyttelytilana kuvataiteen yleisöille. Esiselvityshanke arvioi, että yhteinen toimitila loisi kentälle uudenlaista synergiaa, keskittäisi kuvataiteilijoille suunnatut palvelut yhteen paikkaan ja tehostaisi organisaatioiden resursseja. Esiselvityksessä talon mahdollisina sijaintivaihtoehtoina nähdään ainakin Suvilahden voimala-alue sekä Kampissa sijaitseva Kaartin lasaretti.

Esiselvityksen mukaan hankkeen käynnistäneet kuvataidekentän toimijat voisivat saavuttaa merkittäviä säästöjä yhdistämällä päällekkäisiä toimintojaan sekä jakamalla esimerkiksi kiinteistökustannuksia. Samalla toimijoille vapautuisi resursseja kehittää ydintehtäviään, kuten edunvalvontaa, viestintää, taiteen myyntiä ja markkinointia, näyttelytoimintaa ja yleisötyötä sekä kuvataiteilijoille suunnattuja palveluja.

Kuvataiteen taloa koskevan esiselvityshankkeen käynnistivät keväällä 2019 Suomen Taiteilijaseura ja sen kuusi jäsenliittoa – Muu ry, Suomen Kuvanveistäjäliitto, Suomen Kuvataidejärjestöjen Liitto, Suomen Taidegraafikot, Taidemaalariliitto ja Valokuvataiteilijoiden liitto – sekä viisi muuta organisaatiota: AV-arkki, Frame Contemporary Art Finland, Galleria Huuto, Ornamo ja Kuvasto.

Hanke on saanut opetus- ja kulttuuriministeriöltä jatkoavustuksen Kuvataiteen talon toimintakonseptin kehittämiseksi vuoden 2020 aikana.

Lue esiselvitys
Lue esiselvityksen tiivistelmä