Kari Vehosalo voitti Ars Fennican

1.2.2018
Installaationäkymä Kiasman näyttelystä.
Kuva: Kansallisgalleria/ Pirje Mykkänen

Suomen suurimman taidepalkinnon on tänä vuonna saanut taidemaalari Kari Vehosalo.

Ars Fennica -palkinnon suuruus on 40 000 euroa. Voittajan valitsi tänä vuonna amsterdamilaisen Stedelijk-museon johtaja, kuraattori Beatrix Ruf. Ars Fennica -palkinnon ehdokkaat Maija Blåfield, Pekka ja Teija Isorättyä, Perttu Saksa, Kari Vehosalo ja Camilla Vuorenmaa – yhteisnäyttelyyn voi tutustua Kiasmassa 18.2. saakka.

Hänen perustelee valintaansa sillä, että Vehosalon teoksissa varmat esteettiset ja filosofiset käsitykset törmäävät petolliseen kauneuteen.

Ars Fennica

40 000 euron arvoinen palkinto on Suomen suurin kuvataidepalkinto.

Palkinnon myöntää vuonna 1990 perustettu Henna ja Pertti Niemistön Kuvataidesäätiö Ars Fennica sr.

Palkintoehdokkaiden yhteisnäyttely on esillä Kiasmassa 18.2. saakka.

Kun vierailin hänen (Vehosalon) työhuoneellaan ja tutustuin hänen teoksiinsa Ars Fennica -näyttelyssä Kiasmassa, sain kokea syvällisesti ja järisyttävästi sen, miten tuttuakin tutumpi voi kaamealla tavalla muuttua täysin oudoksi. Teoksissa kuvat, ajattelun, metaforien ja symbolien historia sekä kielen funktio ovat kaikki osa teatraalista romahdusta, jossa toimimattomiksi käyneet inhimillisten halujen kulttuuriset ilmenemismuodot konfiguroidaan uudelleen”, Ruf kertoo tiedotteessa.

 Myös yleisö on äänestänyt ennakkosuosikkiaan. Ylivoimaisesti eniten ääniä sai Teija ja Pekka Isorättyän mekaaninen installaatio Nature Morte, 2017.

Kari Vehosalo. Kuva: Kansallisgalleria / Petri Virtanen