Kari Yli-Annala sai mediataiteen AVEK-palkinnon

8.9.2017

Kuvataiteilija Kari Yli-Annala (s.1965) on saanut tämän vuoden AVEK-palkinnon. Mediataiteelle suunnattu 15 000 euron arvoinen palkinto jaettiin torstaina Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEKin 30-vuotisjuhlissa Helsingissä. AVEK-palkinto on merkittävin mediataiteelle suunnattu tunnustus Suomessa.

Yli-Annala on työskennellyt videotaiteen parissa 1990-luvun alusta alkaen. Hän on valmistunut Helsingin Kuvataideakatemiasta vuonna 1996 ja suorittanut jatko-opintoja sekä opettanut muun muassa Kuvataideakatemiassa ja Aalto-yliopistossa, jossa hän tekee myös väitöskirjatyötään Elokuva- ja lavastustaiteen laitokselle. Hän on työskennellyt videotaiteen parissa 1990-luvun alusta alkaen.

”Taideopiskeluni 1980-luvun lopulla aloittaneena voisin nyt AVEKin tavoin viettää 30-vuotisjuhlaani taiteen parissa”, Yli-Annala sanoo tiedotteessa.

Videotaiteessaan Yli-Annala liikkuu sujuvasti genrerajojen yli, lainaa ahkerasti muilta medioilta ja hyödyntää viittauksia kirjallisiin teoksiin, filosofiaan ja poliittisiin ilmiöihin. ”Teokset ovat runollisia olematta kauniita ja kuvaus on koreografista. Tekninen toteutus on low techiä, eikä hieman omalaatuiselta huumoriltakaan vältytä, olkoonkin, ettei sitä myöskään alleviivata”, AVEK-palkinnon raati kuvailee Yli-Annalan tyyliä lausunnossaan.

Raati nostaa esiin Yli-Annalan huhtikuussa pitämän retrospektiivin Kasvuromaani WHS Teatteri Unionissa. Nelituntinen esitys vuosien 1993 ja 2017 välillä valmistuneista liikkuvan kuvan teoksista tuntuu Yli-Annalan omien sanojen mukaan hänen päätyöltään taiteilijana. Retrospektiivi, jossa Yli-Annala esitteli 17 teostaan neljän eri teeman alla, oli raadin mukaan osoitus Yli-Annalan taiteelle luonteenomaisesta monipuolisuudesta. ”Teostensa kautta taiteilija kertoi yhtenäisen tarinan, jossa hän paitsi viittasi itse kokemiinsa tapahtumiin ja ilmiöihin myös huomioi koko videotaiteen historian median lajina viimeisten vuosikymmenten ajalta”, raati kuvailee.

AVEK-palkinnon saajat 

2004: mediataiteilija Heidi Tikka
2005: mediataiteilija Hanna Haaslahti
2006: mediataiteilija Pekka Sassi
2997: taiteilija Adel Abidin
2008: taiteilija Pia Lindman
2009: taiteilija-kuraattori Juha Huuskonen
2010: kuvataiteilija Jani Ruscica
2011: kuvataiteilijat Lea ja Pekka Kantonen
2012: taiteilijat Tellervo Kalleinen ja Oliver Kochta-Kalleinen
2013: mediataiteilija Erkka Nissinen
2014: taiteilija Annette Arlander
2015: kuvataiteilija Anna Estarriola
2016: taiteilija Salla Tykkä
2017: kuvataiteilija Kari Yli-Annala

Yli-Annala on paitsi taiteilija, myös opettaja, kirjoittaja ja kuraattori. ”Tärkeimpiä viiteryhmiäni ovat suomalaisten liikkuvan kuvan taiteilijoiden FixC-osuuskunnan sekä yhdessä Ivan Punzon kanssa perustamani kansainvälisen AAVE-festivaalin ympärille muotoutuneet yhteisöt”, Yli-Annala kertoo.

Yli-Annala aikoo suunnata AVEK-palkintorahat niin elämisen kustannuksiin kuin työhönkin. ”Palkintosumman ensimmäisiä käyttötarkoituksia on rikkoutuneen miniDV-videokameran korjaaminen ja uudempaa teknologiaa edustavan kuvauslaitteen hankkiminen”, Yli-Annala kertoo.

AVEK-palkintoraadin muodostivat puheenjohtajana Pro Artibus -säätiön toimitusjohtaja Sabina Weterholm, taidekriitikko Otso Kantokorpi, taiteilija Kimmo Modig, AVEKin mediataiteen tuotantoneuvoja, tuottaja Tuuli Penttinen-Lampisuo sekä sihteerinä AVEKin pääsihteeri Juha Samola. Palkinnon saajasta päätti raadin lausunnon perusteella AVEKin johtokunta. AVEK-palkinto myönnettiin nyt 14. kerran.