Kaupunginhallituksen päätös Guggenheim Helsingistä siirtyi – uutta tietoa museon näyttelyistä

8.11.2016Kirjoittaja: Miisa Pulkkinen

Helsingin kaupunginhallitus päätti maanantai-iltana lykätä Guggenheim Helsingin käsittelyä. Pöydälle jäi uusi esitys, jossa on lisärahaa yksityisiltä sijoittajilta.

Kaupunki itse tiedottaa, että lykkäys oli odotettu. Seuraavan kerran asiaa käsitellään kahden viikon kuluttua. Lopullisen päätöksen tekee kaupunginvaltuusto.

Kaupungin ja museon tukisäätiön välisessä sopimuksessa edellytetään mm., että museon rakentaminen olisi vapautettu arvonlisäveroista ja että valtio tukee museota samoilla periaatteilla kuin vos-tukea saavia museoita. Näin valtio rahoittaisi museon rakentamista ja toimintaa, vaikka se syksyllä ilmoitti vetäytyvänsä hankkeesta.

Museon tulevasta näyttelyohjelmasta saatiin tänään lisää tietoa, kun Guggenheim Helsinki Tukisäätiön hallituksen puheenjohtaja Ari Lahti avasi asiaa Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksessa.

Lahden kirjoituksen mukaan Guggenheim Helsinki olisi taidemuseo, jonka ohjelmistoon kuuluisivat myös arkkitehtuurin ja designin tutkimus ja esittely.

Kaupungin ja tukisäätiön välisessä sopimuksessa ei linjata, mitä Guggenheim Helsingissä olisi esillä. Sen sijaan uutta esitystä taustoittavassa muistiossa korostetaan arkkitehtuuria ja muotoilua.