Keski-Pasilan taiteen prosenttiperiaatebudjetti on jopa 450 000 euroa – taidekilpailu on nyt käynnissä

21.1.2016
Havainnekuva Keski-Pasilasta. Kuva: HAM.
Havainnekuva Keski-Pasilasta. Kuva: HAM.

Helsingin kaupunginkanslia, HAM Helsingin taidemuseo ja YIT ovat avanneet kilpailun Helsingin Fredikanterassille tulevasta julkisesta taiteesta. Ideakilpailu on nyt käynnissä, ja ensimmäinen vaihe jatkuu syyskuuhun saakka. Alueen taidebudjetti on poikkeuksellisen suuri, sillä teos tai teoksia voidaan tilata jopa 450 000 eurolla.

Kilpailun tavoitteena on löytää useita pysyväisluonteisia ja paikkasidonnaisia julkisia taideteoksia Itä- ja Länsi-Pasilan tulevaisuudessa yhdistävän sillan jalankulkualueelle eli Fredikanterassille. Alue sijoittuu vuonna 2021 valmistuvaksi arvioidun Tripla-keskuksen edustalle. Kilpailun järjestäjät korostavat, että Keski-Pasilan julkisen ulkotilan laatuun ja viihtyvyyteen panostetaan voimakkaasti. Fredikanterassin taidekilpailu on Helsingin kaupungin ja YIT:n yhteinen hanke viihtyvyyden lisäämiseksi.

Teosten toteuttamisen mahdollistaa Keski-Pasilassa käytössä oleva prosenttiperiaate: alueen rakentajilta on tontinluovutuksen yhteydessä kerätty varoja, jolla julkisen taiteen hankkeet mahdollistetaan.

Fredikanterassin julkisen taiteen kilpailu järjestetään kaksivaiheisena. Ensimmäinen vaihe on luonteeltaan yleinen ideakilpailu. Se alkaa 19.1.2016 ja päättyy 15.9.2016. Kilpailun toinen vaihe alkaa kun arvostelulautakunta on valinnut ensimmäisen vaiheen ehdotuksista kahdeksan ehdotusta kilpailun toiseen vaiheeseen. Jokainen toiseen vaiheeseen valittu ehdotus palkitaan 4 000 eurolla.

Fredikanterassin taidekilpailun toisen vaiheen kilpailuaika päättyy 15.2.2017. Toiseen vaiheeseen jätetyt ehdotukset palkitaan seuraavasti: I palkinto 12 000 euroa,  II palkinto 8 000 euroa, III palkinto 6 000 euroa ja viidelle muulle lunastetulle ehdotukselle kullekin 4 000 euroa.

Tavotteena on toteuttaa ainakin yksi kilpailuehdotusten mukainen taideteos vuosina 2017-2021. Ohjeellinen kustannuskatto yhden teoksen toteuttamiselle on 450 000 euroa. Helsingin kaupunki päättää teosten toteutuksesta erikseen.

Kilpailussa noudatetaan erillistä kilpailuohjelmaa ja Suomen Taiteilijaseuran kilpailusääntöjä.