Koneen Säätiö jakoi kaikkiaan 22 miljoonaa euroa tieteelle ja taiteelle

9.12.2015

Koneen Säätiö jakoi tänä vuonna apurahoina kaikkiaan 22 miljoonaa euroa. Apurahan sai 597 henkilöä, organisaatiota tai työryhmää. Hakemuksia säätiölle tuli yli 6000.

Eilen myönnetyistä apurahoista 80 % suuntautui tieteeseen ja tieteen yleistajuistamiseen sekä 20 % taiteeseen ja kulttuuriin. Koneen Säätiön mukaan sekä tutkijat että taiteilijat ovat tarttuneet Euroopan pakolaistilanteeseen. Aihetta käsittelee mm.  taidetta, tutkimusta, aktivismia ja koulutusta yhdistävä hanke Tervetuloa Eurooppaan? Pakolaisuuden syiden ja käännytysten välissä. Hanke tuo kansainvälisiä pakolaisaktivisteja Suomeen, ja esiin pääsevät pakolaisten itsensä äänet, jotka ovat harvemmin esillä.

Myös Tapio Nykäsen (Lapin yliopisto) johtamassa hankkeessa Matkalla ajassa ja paikassa – turvapaikanhakijat pohjoisessa Suomessa tutkijat, journalistit ja taiteilijat käsittelevät Tornion järjestelykeskuksen ja kuntiin perustettujen vastaanottokeskusten ympärille kehittyvää sosiaalista ja poliittista dynamiikkaa. Hanke on esimerkki monialaisesta yhteistyöstä, johon Koneen Säätiö kannustaa tutkijoita ja taiteilijoita.

Monet apurahansaajista käsittelevät laajemmin kysymystä osallisuudesta, identiteetistä ja kuulumisesta; siitä keitä olemme ja kuka saa olla suomalainen. Koko Hubaran tuleva esseekirja ruskeille tytöille on suomalaisen rodullistetun feminismin keskustelunavaus.

Lähes 600 rahoitetun hankkeen joukkoon kuuluu myös hankkeita pohjoishantin kieliopin laatimisesta majavan luoman tulvan vaikutuksia kovakuoriaisyhteisöön käsittelevään tutkimukseen sekä Descartes’n ja Locken minuusteorioiden uudesta tulkinnasta taiteelliseen työskentelyyn limasienen parissa.

Tänä syksynä asiantuntijat käsittelivät yhteensä 6101 hakemusta. Vuosittain vaihtuvien arvioijien näkemykset saattavat vaihdella eri vuosina suurestikin: arvioijat ovat oivaltaneet, kuten hakijatkin, että rohkea avaus voi tarkoittaa erilaisia asioita, sen voi tulkita monin tavoin.