Kordelinin säätiö jakoi palkinnot ja apurahat

8.11.2018
IC-98. Kuva: Noora Isoeskeli

Alfred Kordelinin säätiö jakoi tänä vuonna apurahoja yhteensä 3,4 miljoonaa euroa ja myönsi neljä 30 000 euron arvoista palkintoa.

30 000 euron arvoiset Alfred Kordelinin -palkinnot myönnettiin tänä syksynä taiteilijaryhmä IC-98:lle, akatemiaprofessori Hannu Salmelle, kirjailija Riina Katajavuorelle ja Suomi-koulujen tuki ry:lle. Palkinto myönnetään henkilölle tai yhteisölle, joka on työssään merkittävällä tavalla toiminut suomalaisen sivistyksen puolesta.

IC-98 on kaksikymmentä vuotta sitten perustettu turkulainen taiteilijaduo, jonka muodostavat taiteilijat Patrik Söderlund ja Visa Suonpää. IC-98 on ollut viime vuosina esillä muun muassa Krohnoksen talo -projektinsa myötä, joka oli Lönnströmin taidemuseon ensimmäinen nykytaiteen projekti. IC-98 tunnetaan myös piirustusta ja animaatiota yhdistelevistä videoinstallaatioistaan. Taiteilijaduo palkittiin Kuvataiteen valtionpalkinnolla 2009 ja kaksikko edusti Suomea Venetsian biennaalissa 2015.

”IC-98:lla ihmisen ja luonnon suhteen pohdinta kääntyy helposti ympäristötuhon ja ihmisen jälkeisen maailman kuvitelmiin. Vaikka ihminen on vain lyhytaikainen vierailija maapallolla, hän on onnistunut jättämään siihen kohtalokkaat, koskaan katoamattomat jälkensä. IC-98:n teosten mustavalkoisessa maailmassa asiat eivät ole kuitenkaan täysin mustavalkoisia. Teosten kokonaisvaltainen, kosminen perspektiivi näyttää vaikuttavasti, kuinka kaikki elollinen on ollut ja tuleekin olemaan jatkuvan muodonmuutoksen tilassa”, kerrotaan valinnasta säätiön sivuilla.

Riina Katajavuori on monipuolinen kirjailija, joka on kirjoittanut runoutta, proosaa ja lastenkirjoja. Akatemiaprofessori Hannu Salmi on populaari- ja mediakulttuurin tutkija, kirjoittaja ja kulttuurivaikuttaja. Hän on kuitenkin tutkinut myös kuten tilan, liikkeen ja eriaikaisuuden historiaa. Suomi-koulut antavat täydentävää opetusta väliaikaisesti ja vakinaisesti ulkomailla asuville kouluikäisille ylläpitääkseen ja vahvistaakseen heidän äidinkielen osaamistaan.

Säätiö myönsi elokuun haussa myös 271 apurahaa tutkijoille, taiteilijoille ja yhteiskunnallisille toimijoille. Hakemuksia saapui määräaikaan mennessä 4194 kappaletta, mikä on yli kymmenen prosenttia vähemmän kuin viime vuonna. Katso kaikki apurahansaajat täältä.

Tänä toimintavuonna säätiö jakaa yhteensä viisi miljoonaa euroa apurahoina ja palkintoina. Säätiön seuraava apurahahaku järjestetään tammikuussa 2019.