Kouvolan kuvataiteilijapalkinto myönnettiin Eeva-Liisa Puhakalle

13.11.2019
Eeva-Liisa Puhakan teos Leave the body leave the mind (2019) SeMA Nanji -residenssin näyttelyssä Etelä-Koreassa kesällä 2019.

Kolmen vuoden välein jaettavalla palkinnolla pyritään lisäämään Kouvolan alueen kuvataiteen arvostusta ja tunnettavuutta.

Kouvolan kaupungin kuvataiteilijaksi vuosille 2020–2022 on valittu Eeva-Liisa Puhakka. Hän on kouvolalainen taiteilija, joka työskentelee Ruotilassa ja Berliinissä. Puhakka tekee installaatioita, kineettisiä veistoksia ja videoita. Hän on Kouvolan taiteilijaseura Kouta ry:n jäsen ja kuuluu myös Scent Club Berliini -kollektiiviin, joka keskittyy tuoksujen ja hajujen tieteeseen ja taiteeseen. Koulutukseltaan Puhakka on diplomi-insinööri ja taiteen maisteri.

Kuvataiteilijapalkinnolla pyritään lisäämään Kouvolan alueen kuvataiteen arvostusta ja tunnettavuutta. Kolmen vuoden välein jaettavan palkinnon arvo on 4 000 euroa, ja lisäksi siihen kuuluu näyttely Kouvolan taidemuseo Poikilossa. Ehdokkaaksi voivat ilmoittautua Kouvolasta kotoisin olevat tai siellä vakituisesti asuvat taiteilijat. Eeva-Liisa Puhakka valittiin tunnustuksen saajaksi yksimielisesti 14 hakijan joukosta.

”Puhakka onnistuu teoksillaan imemään katsojan maailmaansa, koskettamaan niin mielikuvitusta, empatian kykyä kuin kaikkia aistejakin. Hän hyödyntää runollisella tavalla luonnontieteellistä osaamistaan sekä yhteiskunnallisten asioiden ja historian tuntemustaan”, kuvailee Kouvolan kuvataiteilijapalkinto -työryhmän jäsen, Taideyliopiston Kuvataideakatemian professori ja taidegraafikko Annu Vertanen.

Valinnan kuvataiteilijapalkinnon saajasta teki Kouvolan kaupungin liikunta- ja kulttuurilautakunta työryhmän ehdotuksen pohjalta. Työryhmään kuuluivat Annu Vertasen ohella taidekriitikko, galleristi ja kuraattori Veikko Halmetoja, Poikilo-museoiden museonjohtaja Anu Kasnio, liikunta- ja kulttuurilautakunnan jäsen Sari Porvari, liikunta- ja kulttuurilautakunnan puheenjohtaja Sinikka Rouvari sekä sihteerinä kulttuurikasvatuskoordinaattori Jaana Vuorio-Palmumaa.

Aiemmin Kouvolan kuvataiteilijoiksi on valittu taidegraafikko Jouni Salonen (2011–2013), valokuvataiteilija Raakel Kuukka (2014–2016) ja kuvataiteilija Sirkka-Liisa Lonka (2017–2019).