Ruotsi nostaa kulttuuribudjettia roimasti – Suomessa kulttuurin ja taiteen potti supistuu hieman

22.9.2017Kirjoittaja: Miisa Pulkkinen, Anna Salonen
Ruotsin kulttuuri- ja demokratiaministeri Alice Bah Kuhnke. Kuva: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Ruotsin hallitus on päättänyt nostaa ensi vuoden taiteen ja kulttuurin budjettia peräti 78 miljoonalla eurolla. Vapaa taidekenttä saa korotuksesta 12 miljoonaa euroa. Suomessa opetus- ja kulttuuriministeriön taiteen ja kulttuurin budjetti puolestaan pienenee ensi vuonna 6 miljoonalla eurolla.

Ruotsin hallitus esittää budjettiehdotuksessaan, että kulttuurin määrärahoja lisätään ensi vuonna 745 miljoonalla kruunulla eli noin 78 miljoonalla eurolla. Kulttuurin ja taiteen budjetti on yhteensä noin 870 miljoonaa euroa. Suurimmat lisäykset ovat luvassa kirjastoille ja vapaan taiteen kentälle.

”Tämä on suurin kulttuuribudjetin korotus jonka kukaan kulttuuriministeri on voinut esittää. Tämä hallitus aikoo tosissaan priorisoida kulttuuria osana yhteiskuntaamme”, sanoo Ruotsin kulttuuri- ja demokratiaministeri Alice Bah Kuhnke tiedotteessa.

Taiteen vapaa kenttä on saamassa 12 miljoonaa euroa lisää rahaa vuosittain. Summasta noin 6 miljoonaa käytetään uusiin apurahoihin ja korvauksiin taiteilijoille. Julkisen taiteen organisaatio Statens konstrådin budjettia kasvatetaan kahdella miljoonalla eurolla vuodessa.

Suomessa taiteen ja kulttuurin tuki supistuu ensi vuonna

Kulttuurin ja taiteen määrärahojen ensi vuoden osuus on hallituksen budjettiesityksen mukaan yhteensä 457 euroa. Summa on 6 miljoonaa euroa vähemmän verrattuna kuluvan vuoden budjettiin, johon määrärahaa jaettiin 463 miljoonaa euroa. Vuonna 2016 kulttuurin ja taiteen määrärahojen osuus oli 458 miljoonaa euroa.

Rahapelitoiminnan voittovarojen osuutta kulttuurin ja taiteen tukemisessa aiotaan nostaa noin 4,4 prosentilla nykyiseen budjettiin verrattuna. Kuluvana vuonna veikkausvoittovaroilla kulttuuria ja taidetta tuetaan 234 miljoonalla eurolla, kun ensi vuoden määräksi esitetään 244,3 miljoonaa euroa.

Taiteen prosenttiperiaatteen laajentamiseen varataan 2,6 miljoonaa euroa. Hallituksen kärkihankkeen tarkoitus on laajentaa prosenttiperiaatetta kattamaan taide- ja kulttuuripalveluiden käyttö sosiaali- ja terveydenhuollossa. Tavoite on pysynyt samana kuin mitä se oli OKM:n vuodelle 2017 tekemässä talousarvioehdotuksessa.

Juttua korjattu: 745 miljoonaa kruunua vastaa 78 miljoonaa euroa. Korotus vapaan kentän tukeen on vastaavasti 12 miljoonaa euroa, ei 1,2 miljoonaa euroa kuten jutussa aiemmin kerrottiin.