Kuvanveistäjäliiton Pro Sculptura -mitalilla palkittiin Iisalmen Koivukujabiennaali

2.12.2022Kirjoittaja: Hanna Hannus
Kuvassa vasemmalta Iisalmen kirjasto- ja kulttuuripalvelupäällikkö Sanna Marin, sivistys- ja hyvinvointialan toimialajohtaja Kirsi-Tiina Ikonen, kuvanveistäjä Kaarina Kaikkonen ja sivistys- ja hyvinvointilautakunnan puheenjohtaja Tiina-Liisa Liukkonen. Kuva: Elina Hämäläinen.


Suomen Kuvanveistäjäliiton Pro Sculptura -mitali jaettiin tänä vuonna Iisalmen Koivukujabiennaalin kuraattorille Kaarina Kaikkoselle ja järjestäjälle Iisalmen Kaupungille. Iisalmen Pohjolankadulla on järjestetty vuodesta 2017 alkaen kuvanveistoon keskittyvää taidenäyttelyä. Mitali jaetaan erityisistä ansioista suomalaisen kuvanveistotaiteen edistämiseksi.

Suomen Kuvanveistäjäliitto palkitsee Pro Sculpura -mitalilla Iisalmen Koivukujabiennaalin merkittävänä kuvanveistotaidetta edistävänä tekona. Iisalmen kaupunki on tehnyt esimerkillistä työtä mahdollistaessaan Kaarina Kaikkosen ideoiman korkeatasoisen näyttelyn. Näyttely vie nykykuvanveiston keskelle savolaisen kaupungin arkea ja sen asukkaat ovat ottaneet tapahtuman Kaikkosen sanoin ”sydämellisesti” vastaan. Seuraava biennaali avataan kesällä 2023.

Ajatus Koivukujabiennaalista syntyi Iisalmesta kotoisin olevan kuvanveistäjä, taiteilijaprofessori Kaarina Kaikkosen huomiosta, että ”Iisalmessa ei ollut mitään näyttelytilaa”. Yhteistyössä Iisalmen kaupungin kanssa uuden näyttelyn paikaksi löytyikin kaupungin keskustaa halkova Euroopan pisin ja kauneimmaksi mainittu koivukuja.

Kaarina Kaikkonen on biennaalin kokoavana voimana kutsunut Iisalmeen Suomen eturivin kuvanveistäjiä jo kolmen näyttelyn verran. Näyttelyn järjestäjänä ja rahoittajana toimii Iisalmen kaupunki. Mukaan näyttelyn rakentamiseen ja näyttelyn videointiin sekä viestintään on otettu myös paikallisia nuoria. Biennaali on nostanut Iisalmen kiinnostavaksi kesätaidenäyttelykohteeksi ja synnyttänyt paikallisten asukkaiden keskuudessa monimuotoista keskustelua esillä olevista teoksista ja kuvanveiston mahdollisuuksista. Tapahtuman avajaiset saavat koko kaupungin liikkeelle tutustumaan uusiin teoksiin ja taiteilijoihin.

Näyttelykesinä Kaarina Kaikkonen kiertää kujalla säännöllisesti tarkastamassa teosten kunnon ja samalla hän kuulee kävijöiden kommentteja. Kaikkosen mukaan heti ensimmäisen näyttelyn jälkeen toivottiinkin, että ”tätä täytyy saada lisää ja koko kaupunki heräsi taiteelle”. ”Teokset ovat myös saaneet olla ilkivallalta rauhassa”, kertoo Iisalmen Sivistys- ja hyvinvointialan toimialajohtaja Kirsi-Tiina Ikonen.

Kuvanveistäjien Heikki Varjan ja Kauko Räsäsen muotoilemaa Pro Sculptura -mitali jaettiin 42:nnen kerran Suomen Kuvanveistäjäliiton syyskokouksessa Kiasmassa 17.11.2022. Suomen Kuvanveistäjäliiton mitali jaetaan erityisistä ansioista suomalaisen kuvanveistotaiteen edistämiseksi.