Kuvasto palkitsi SKjL:n Harri Hirvosen Erik Enroth -palkinnolla

17.5.2016

Tekijänoikeusjärjestö Kuvasto ry on myöntänyt Erik Enroth -palkinnon Suomen Kuvataidejärjestöjen Liiton (SKjL) toiminnanjohtaja Harri Hirvoselle. Palkinto on tunnustus Hirvosen tekemästä laajasta maakuntatyöstä ja ansiokkaasta taiteilijoiden oikeuksien puolustamisesta.

Harri Hirvonen. Kuva Minna Kannosto.
Harri Hirvonen. Kuva Minna Soininen.

Kuvasto perustelee Hirvosen palkitsemista sillä, että SKjL:n toiminnanjohtajana Hirvonen on rakentanut kattavaa taideverkkoa koko Suomeen, ja hänen panoksensa on ollut merkittävää SKjL:n toimintaa kehitettäessä. Työssään Hirvonen on edistänyt valtakunnallisesti merkittävien näyttelyiden levittämistä. Hän on kouluttanut taiteilijajärjestöjä tekijänoikeuksista ja luonut mahdollisuuksia taiteilijoiden toimintaedellytysten parantamiseksi. Vaativa työ taiteen parissa on edellyttänyt sitkeyttä, huumoria ja joskus kyyneleitäkin.

“Erik Enroth -palkinnon saaminen on minulle erittäin suuri kunnia. Koen palkinnon sekä kiitoksena että kannustimena jatkaa ponnisteluja taiteilijoiden aseman ja oikeuksien parantamiseksi edelleen”, sanoo Harri Hirvonen.

Kuvataiteilijoiden ammattikunta on varsin pieni, joten kaikkien taiteilijoiden yhteisten etujen ajaminen on ensiarvoisen tärkeää – riippumatta siitä missä taiteilija asuu tai mihin järjestöön hän kuuluu

”Kuvataiteilijoiden ammattikunta on varsin pieni, joten kaikkien taiteilijoiden yhteisten etujen ajaminen on ensiarvoisen tärkeää – riippumatta siitä missä taiteilija asuu tai mihin järjestöön hän kuuluu”, hän jatkaa.

Taidekentällä laajasti arvostettu Hirvonen on kampanjoinut alueellisen tasa-arvon puolesta ja myös maakunnallisen museoverkoston säilyttämisen puolesta. Viimeksi hän on puolustanut Riihimäen taidemuseon toiminnan turvaamista.

Taidehistorioitsija, FM Harri Hirvonen (s. 1966) on toiminut vuodesta 2002 Suomen Kuvataidejärjestöjen Liiton toiminnanjohtajana. SKjL on valtakunnallinen paikallisten taiteilijaseurojen kattojärjestö, johon kuuluu 52 yhdistystä.

Työssään Hirvonen on kohdannut kuvataiteilijan toimintaympäristön kaikessa monimuotoisuudessaan. Hän on ohjannut ja neuvonut sekä taiteilijaseuroja että niiden jäsentaiteilijoita moninaisissa ongelmatilanteissa, joita ovat aiheuttaneet muun muassa näyttely- ja taidelainaamosopimukset, teosmyynti, oikeudelliset kysymykset, taiteilijan työttömyysturva sekä galleria- ja toimitilojen hallinta.

Kuvataidekentän lisäksi Hirvonen on toiminut arkisto- ja elokuva-alalla, jossa hän sai ensikosketuksensa nimenomaan tekijänoikeuskysymyksiin. Taiteilijoiden tekijänoikeudet ovat siitä lähtien olleet hänelle yksi tärkeistä, toimintaa ohjaavista tekijöistä. Hirvosen mukaan taiteilijoilla on oltava yhtäläinen oikeus työhön ja toimeentuloon kuten muillakin ammattiryhmillä. Tämä pitää sisällään myös kunnon korvauksen kuvataiteilijoille näyttelyn eteen tehdystä työstä ja teosten julkisesta esittämisestä.

Erik Enroth -muistopalkinto

Visuaalisen alan taiteilijoiden tekijänoikeusyhdistys Kuvasto on jakanut kuvataiteilija Erik Enrothin nimellä kulkevaa tunnustuspalkintoa vuodesta 2002. Palkinto myönnetään henkilöille tai tahoille, jotka ovat toiminnallaan edistäneet taiteilijoiden oikeuksia ja tekijänoikeudellista asemaa. Tänä keväänä palkinto jaetaan 11. kerran. Aiemmin palkinnon ovat saaneet muun muassa kuvanveistäjä Eila Hiltunen ja taidekriitikko Otso Kantokorpi. Tunnustukseen kuuluu kuvanveistäjä Erkki Kannoston suunnittelema Erik Enroth -muistomitali sekä 2 000 euron arvoinen rahapalkinto.