Kuvataideakatemian uusi dekaani on Jan Kaila

24.8.2017

Taideyliopiston Kuvataideakatemian dekaaniksi on nimitetty kuvataiteilija, professori Jan Kaila.

Kuvataiteen tohtori Jan Kailan nelivuotinen kausi dekaanina alkaa tammikuussa 2018.

Tehtävää haki seitsemän henkilöä, joista valinnan teki Taideyliopiston hallitus rehtorin esityksestä. Dekaanin tehtävänä on johtaa Kuvataideakatemiaa osana Taideyliopistoa. Hänen vastuullaan on erityisesti kuvataiteen alan akateemisen, taiteellisen ja pedagogisen toiminnan johtaminen.

Taideyliopiston mukaan valinnassa korostettiin Kailan kansainvälistä kokemusta ja näyttöjä taiteellisen tutkimuksen kehittäjänä. Kaila on aktiivinen kuraattori ja keskustelija, joka on kirjoittanut laajalti nykytaiteesta sekä taiteellisesta tutkimuksesta.

”Jan Kailan vaikuttava kansainvälinen kokemus ja syvällinen kuvataideopetuksen tuntemus antavat hänelle erinomaiset edellytykset kehittää Kuvataideakatemiaa. Dekaanina hän tuo vahvan näkemyksensä taiteellisesta tutkimuksesta sekä opetuksesta koko yliopiston käyttöön”, Taideyliopiston rehtori Jari Perkiömäki kertoo tiedotteessa.

”Kuvataideakatemialla on vahva kansainvälinen profiili, ja haluan jatkaa työtä sen kirkastamiseksi. Uskon myös, että yhteistyötä eri taiteenalojen tutkimuksen välillä voidaan vielä syventää. Yksi dekaanikauteni suurimpia mullistuksia tulee tietysti olemaan Kuvataideakatemian muutto Sörnäisten rantatielle Teatterikorkeakoulun viereen valmistuvaan uudisrakennukseen 2020-luvun alussa”, Kaila pohtii kautensa tavoitteita tiedotteessa.

1957 syntynyt Jan Kaila on toiminut Kuvataideakatemiassa muun muassa vararehtorina, tohtorikoulutuksen johtajana ja taiteellisen tutkimuksen professorina. Kaila valmistui kuvataiteen tohtoriksi Kuvataideakatemiasta vuonna 2002 toimittuaan sitä ennen toistakymmentä vuotta erilaisissa kuvataiteen ja valokuvataiteen opetustehtävissä. Parhaillaan Kaila johtaa Taideyliopistossa poikkitaiteellista ja -tieteellistä kolmivuotista tutkimusprojektia Poeettinen arkeologia. Hän on työskennellyt professorina myös Viron taideakatemiassa sekä toiminut useissa opetus- ja luottamustehtävissä niin suomalaisissa kuin ulkomaalaisissa taidekorkeakouluissa ja kansainvälisissä taideorganisaatioissa. Vuodesta 2014 hän on toiminut taiteellisen tutkimuksen tieteellisenä neuvonantajana Ruotsin tiedeakatemiassa tehtävänään taiteellisen tutkimuksen kehittäminen.

Kuvataideakatemian nykyinen dekaani on taidemaalari Markus Konttinen, joka toimi virassa neljän vuoden ajan. Sitä ennen Konttinen oli Kuvataideakatemian rehtori.