Suomen kuvataidekohteissa lähes neljä miljoonaa käyntiä viime vuonna – taidemuseoissa kaikkien aikojen käyntiennätys

13.6.2017
Ateneum oli Suomen suosituin taidemuseo 2016. Kuva Suomen taiteen tarina -kokoelmanäyttelystä. Kuva: Kansallisgalleria/Hannu Pakarinen.

Suomessa tehtiin noin 3,8 miljoonaa käyntiä erilaisiin kuvataidekohteisiin vuonna 2016. Taidemuseokohteisiin kohdistui lähes 2,2 miljoonaa käyntiä, taidegallerioihin 1,3 miljoonaa käyntiä ja kuvataidetapahtumiin 326 000 käyntiä. Tiedot perustuvat nykytaideorganisaatio Frame Contemporary Art Finlandin gallerioilta ja tapahtumilta keräämiin tietoihin, Museoviraston kokoamaan Museotilastoon sekä Framen tekemään asiantuntija-arvioon. Kuvataiteen käyntimääriä ei ole aikaisemmin koottu yhteen tilastoksi.

Taidemuseokohteissa tehtiin vuonna 2016 kaikkien aikojen käyntiennätys. Taidemuseokäyntejä oli vuoden aikana yhteensä 2,17 miljoonaa. Taidemuseokohteiden käyntimäärä kasvoi 27 prosenttia vuodesta 2015. Yli puolet käynneistä oli maksettuja.

Kaikista Suomen ammatillisesti hoidetuista museoista juuri taidemuseot ovat kasvattaneet käyntejä eniten. Tiedot perustuvat museotilaston perusteella tehtyyn taidemuseoiden käyntimäärien aikasarjaan vuosilta 2010–16.Taidemuseoiden käyntimäärät ovat kasvaneet noin 1,4 miljoonasta käynnistä lähes 2,2 miljoonaan (57 prosenttia) vuodesta 2010 vuoteen 2016. Maksettujen käyntien määrä on lähes kaksinkertaistunut vuodesta 2010 vuoteen 2016.

Viisi suosituinta taidemuseokohdetta 2016:

Ateneumin taidemuseo (397 198 käyntiä)

Nykytaiteen museo Kiasma (319 945 käyntiä)

HAM Helsingin taidemuseo (253 522 käyntiä)

Sara Hildénin taidemuseo (126 527 käyntiä)

EMMA – Espoon modernin taiteen museo (121 751 käyntiä).

Viiden suosituimman taidemuseon yhteenlaskettu käyntimäärä on 56 prosenttia kaikista taidemuseokäynneistä.

Suomessa toimii 63 taidemuseokohdetta. Taidemuseot ovat ammattimaisesti toimivia organisaatioita, jotka esittävät kuvataidetta ja joilla on oma taidekokoelma.

 

Gallerioiden ja tapahtumien käyntimääriä kysyttiin ensimmäistä kertaa

Frame toteutti keväällä 2017 tilastokyselyn taidegallerioille ja taidetapahtumille. Kysely on ensimmäinen laatuaan Suomessa. Sen avulla saatiin ainutkertaista tietoa toimialan rakenteesta ja toiminnasta.

Vuonna 2016 taidegallerioissa tehtiin 1,3 miljoonaa käyntiä ja taidetapahtumissa 326 000 käyntiä.

Suomessa toimii 116 taidegalleriaa, joista 60 antoi Framelle tiedot käyntimääristään. Taidegallerialla tarkoitetaan toimijaa, joka esittää ammattitaiteilijoiden tekemää kuvataidetta ja joka tuottaa säännöllisesti toistuvaa, vaihtuvaa näyttelyohjelmaa. Gallerioiden käyntimäärä perustuu kyselyssä saatujen tietojen perusteella laskettuun arvioon kaikkien gallerioiden käyntimääristä. Mukaan on laskettu myös Helsingissä toimivan Taidehallin käyntimäärä.

Suomessa toimii yhteensä 46 säännöllisesti järjestettävää kuvataidetapahtumaa, joista 35 järjestettiin vuonna 2016. Tapahtumat esittävät ammattitaiteilijoiden tekemää kuvataidetta ja tuottavat säännöllisesti toistuvaa, vaihtuvaa ohjelmaa. Kuvataidetapahtumia ovat kuvataiteen biennaalit ja triennaalit, kesänäyttelyt ja festivaalit sekä teosvälitystapahtumat ja suurimmat taidemessut. Taidetapahtumien käyntimäärä oli saatavilla 25 toimijalta.

Frame: Kuvataiteen suosio on kansainvälinen trendi

“Lähes neljä miljoonaa käyntiä taidemuseoissa, taidegallerioissa ja kuvataidetapahtumissa vuonna 2016 kertoo vahvaa viestiä siitä, että suomalaiset käyvät katsomassa ja kokemassa kuvataidetta todella paljon”, iloitsee Framen johtaja Raija Koli.

”Taidemuseoiden suuri suosio on kansainvälinen trendi, jossa suomalaiset museot ovat mahtavalla tavalla mukana. Museokortti selittää varmasti suuren osan menestyksestä, mutta myös uudet museokonseptit – ennen kaikkea Helsingin taidemuseo HAM – ja viime vuoden menestysnäyttelyt, kuten Ron Mueck Sara Hildénin taidemuseossa, ovat myötävaikuttaneet suuriin käyntimääriin. Gallerioiden 1,3 miljoonaa käyntiä osoittaa, että gallerioissa käydään hyvin aktiivisesti ja että niillä on tärkeä aseman kuvataiteen esittämisen ja ostamisen areenoina.”

Frame toimii nykytaiteen tiedotuskeskuksena ja tuottaa tietoa kuvataiteen alasta. Tilastotieto antaa Framelle ja kaikille sen kumppaneille mahdollisuuden kehittää nykytaiteen toimialaa.