Kuvataidekriitikko Otso Kantokorpi on kuollut

12.5.2018Kirjoittaja: Miisa Pulkkinen
Otso Kantokorpi palkittiin Kuvaston Erik Enroth -mitalilla 2013. Kuva: Nina Tuittu.

Kuvataidekriitikko Otso Kantokorpi on kuollut äkilliseen sairaskohtaukseen eilen perjantaina.

Asiasta kertoo Helsingin Sanomat.

61-vuotias Kantokorpi oli yksi Suomen tunnetuimmista kuvataidekriitikoista ja kuraattoreista. Hän oli monien kuvataiteilijoiden suuresti arvostama kirjoittaja ja keskustelija, jonka sanaan ja asiantuntemukseen luotettiin, ja jonka mielipidettä kuunneltiin tarkkaan. Hän sai uransa aikana useita tunnustuksia työstään kuvataiteen hyväksi. Esimerkisi Kiasman ystävät valitsi hänet Vuoden nykytaiteen ystäväksi 2011, Suomen Kuvanveistäjäliitto palkitsi hänet Pro Sculptura -mitalilla 2014 ja Suomen Kuvataidejärjestöjen Liitto myönsi hänelle mitalin viime vuonna.

Kantokorpi toimi Taide-lehden päätoimittajana kahdeksan vuoden ajan vuosituhannen vaihteessa. Taide-lehdestä hän siirtyi Kritiikin uutisten päätoimittajaksi, ja hän kirjoitti kritiikkiä myös moniin maakuntalehtiin ja mm. Kauppalehteen. Viime vuosina Kantokorven kanavia olivat muiden muassa oma Alaston kriitikko -blogi ja Ylen Kultakuumeen kolumnit.

Kantokorpi kuratoi kymmeniä näyttelyitä ympäri Suomea ja Virossa, ja hän kirjoitti toistakymmentä kuvataidetta käsittelevää kirjaa. Hän myös opetti useissa kuvataidekouluissa. Kantokorpi oli tunnustuksellinen vasemmistolainen, ja hän tuli valituksi Vasemmistoliiton varaedustajaksi Helsingin kaupunginvaltuustoon viime vuonna.

Otso Kantokorvelle myönnettin taiteilijaeläke vuodenvaihteesta lähtien. Hän ehti nautti tästä tunnustuksesta vain muutaman kuukauden ajan.