Kuvataiteen valtionpalkinto Tuula Närhiselle

17.11.2021
Tuula Närhinen. Kuva Ilkka Pitkänen.

Tuula Närhisen lisäksi valtionpalkintoja saivat muun muassa taiteilija Kaino Wennerstrand sekä Mustarinda-seura.

Kuvataiteilija Tuula Närhinen on saanut kuvataiteen valtionpalkinnon. Tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio jakoi taiteen valtionpalkinnot Kansallisoopperassa Helsingissä järjestetyssä tilaisuudessa 17.11.2021. Palkintoja myönnettiin tänä vuonna 13 kappaletta.

Valtionpalkinnon perusteluissa kuvataan, että Närhinen jatkaa pitkää ympäristötaiteen perinnettä raikkaalla näkökulmalla, ja että hän tekee taidetta ja taiteellista tutkimusta tavalla, joka on oivaltavaa, taidokasta ja hauskaa.

Närhinen on koulutukseltaan kuvataiteen tohtori, ja hän on työskennellyt pitkään taiteen ja tutkimuksen rajapinnassa. Hänen työssään korostuvat ekologiset aiheet. Teokset ovat käsitelleet esimerkiksi merten muovisaastetta. Närhiselle on myönnetty Suomen Taiteilijaseuran kuvataiteilijapalkinto vuonna 2016.

Mediataiteen valtionpalkinnon saa tänä vuonna taiteilija Kaino Wennerstrand (aiemmin Kim Modig). Palkintoperusteluiden mukaan Wennerstrand on monialainen ja omaehtoinen taiteilija, jolle liikkuminen eri taiteenlajien välillä on ihailtavan luontevaa.

Monitaiteen valtionpalkinto myönnetään Mustarinda ry:lle. Kainuun Hyrynsalmella sijaitsevan Mustarinda-talo tarjoaa residenssivierailleen mahdollisuuden kokeilla kestävää elämää käytännössä. Palkintoperusteluiden mukaan Mustarinda on taiteen ja tieteen yhdistäjä ja ennakkoluuloton ekologisten käytäntöjen kokeilija.

Sarjakuvataiteen valtionpalkinnon saa sarjakuvataiteilija Tiitu Takalo.

Palkintojen yhteissumma on tänä vuonna 226 000 euroa. Taiteen valtionpalkinnon voi saada tunnustuksena kolmen viime vuoden aikana valmistuneesta ansiokkaasta työstä tai pitkäaikaisesta, ansiokkaasta taiteellisesta urasta tai toiminnasta alan hyväksi.

Valtionpalkinnoista päättävät vuosittain valtion taidetoimikunnat, jotka toimivat Taiteen edistämiskeskuksen asiantuntijoina.