Kuvataiteilijoiden työtilat Turussa

16.5.2012
Graafikoiden yhteistyöhuone Turussa

Ateljeesäätiön taiteilijatilat Turun Alfa Centerissä on otettu käyttöön.

Kuvataiteilijoiden työtilatilanne Turussa on ollut haastava pitkään. Tarjolla olevat tilat eivät välttämättä ole vastanneet ammatillisen toiminnan vaatimuksia, eikä yksi pitkäjännitteisen työn edellytyksistä, vuokrasopimusten pysyvyys, ole toteutunut. Taiteilijakäyttö on ollut väliaikaista, koska kiinteistöjä on kehitetty ja myyty tuottavampiin tarkoituksiin.

Vuonna 2010 taiteilijat taas kerran irtisanottiin, kun kaupungin omistama Linnankiinteistö myytin. Kaupan ehtona kuitenkin oli, että kiinteistöstä pois muuttaville kuvataiteilijoille tuli osoittaa uudet työtilat.

Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiö, joka koko 2000 –luvun ajan oli ollut konsultoimassa Turun taiteilijatilakysymyksissä, aloitti vilkkaat keskustelut kaupungin edustajien kanssa. Myös taiteilijat olivat aktiivisia.

Tilanne alkoi olla kaupungille jo kiusallinen, ja julkisuuspaine oli melkoinen. Jotain oli tehtävä viimeistään kulttuuripääkaupunkivuonna, tai maine olisi ollut kokonaan mennyttä. Lähes vuoden hidastelun jälkeen vihdoin saatiin sitova päätös, jonka mukaan uudet taiteilijatilat osoitettiin Raunistulasta Alfa Centerin teollisuuskiinteistöstä.

Kesällä 2011 päädyttiin sopimukseen, jonka mukaan Turun kaupunki vuokraa tilat Ateljeesäätiön hallinnoitavaksi. Säätiö tehtäväksi tuli osoittaa ne edelleen nimeämilleen kuvataiteilijoille. Kaupunki ohjeisti, että Linnankiinteistön entisillä vuokralaisilla oli oikeus saada työhuone, ja osa huoneista tuli varata nuorille taiteilijoille.

Syksyllä rakennustyö käynnistyi, ja joulukuussa päästiin valitsemaan taiteilijoita työtiloihin. Ateljeesäätiö huolehti taiteilijavalinnoista yhteistyössä Turun Taiteilijaseuran ja Arte ry:n kanssa.

Alkuvuodesta 2012 uusiin, Barkerin Ateljeiksi nimettyihin tiloihin muutti lähes 20 kuvataiteilijaa siellä jo työskennelleiden Turun Taidegraafikoiden lisäksi.

Huhtikuun 20. päivä vietettiin tilojen avajaisia. Avajaispuheessaan Turun kaupungin apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen korosti sopimusten pysyvyyttä. Väliaikaisista ratkaisuista on pyritty ja päästy eroon. Kaupungin linjausten mukaisesti pysyviä kuvataiteilijoiden työtiloja on kolmessa kohteessa: Pääskyvuoren kasarmit, Luovan Talouden keskus Logomo, sekä Alfa Center.

Turun hanke on ensimmäisiä laajempia työtilahankkeita, jonka Ateljeesäätiö toteuttaa pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Yhteistyö Turun kaupungin kanssa on käynnistynyt hyvin, ja parhaillaan neuvotellaankin säätiön mahdollisesta roolista Logomon työtilojen hallinnassa.

Ateljeesäätiön työ kuvataiteilijoiden työtilakysymysten parissa jatkuu. Vaikka Ateljeesäätiö on hieman yli kymmenessä vuodessa tuonut helpotuksen yli 200 taiteilijan työtilaongelmaan, niin silti useampi sata taiteilijaa jonottaa kunnollista vakituista työhuonetta.

 

Teksti ja kuvat:
Tuula Paalimäki
Asiamies
Suomen Taitelijaseuran Ateljeesäätiö

 

Milja Moilanen työhuoneessaan

 

Elina Ruohonen työhuoneessaan