Kuvataiteilijoille ennätysmäärä tekijänoikeuskorvauksia viime vuonna

8.6.2018
Kuvaston toiminnan kokonaistuotot ylittivät ensi kertaa miljoona euroa. Taiteilijoille tilitetään lähes 800 000 euroa.

Kuvaston viime vuoden kokonaistuotot ylittivät ensimmäisen kerran yli miljoona euroa. Taiteilijoille Kuvasto tilittää tekijänoikeuskorvauksia lähes 800 000 euroa.

Kuvaston tulos on ollut hyvä useampana vuotena peräkkäin, ja vuodesta 2013 tuotot ovat kasvaneet yli 50 prosenttia. Erityisesti näyttelykorvausten määrä kasvoi jopa 25 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Kuvasto perii korvausta järjestöön kuuluvien taiteilijoiden puolesta, ja sitä kerättiin yhteensä 201 340 euroa.

”Tekijänoikeudellinen näyttelykorvaus on tärkeää lisätuloa aktiivisille ammattitaiteilijoille. Olemme tyytyväisiä, että voimme tilittää näitä korvauksia nyt aiempaa enemmän taiteilijoille”, sanoo Kuvaston toiminnanjohtaja Tommi Nilsson.

Viime vuonna Kuvasto palkitsi Turun taidemuseon Erik Enroth –palkinnolla museon poikkeuksellisen näyttelysopimuksen vuoksi. Museo on jo pitkään maksanut taiteilijoille näyttelyiden yhteydessä sekä tekijänoikeudellisen näyttelykorvauksen että tuotantotukea.

Kasvua taideteosten verkkokäytössä ja jälleenmyyntikorvauksissa

Kuvasto solmi myös viime vuonna Suomen museoliiton kanssa Taidekokoelmat verkkoon -sopimuksen, joka parantaa taideteosten saavutettavuutta verkossa. Käyttöluvista kertyi korvauksia yhteensä 387 168 euroa.

“Pitkän jänteen tavoitteenamme on ollut kasvattaa taiteen markkinaa ja kuvataiteilijan osuutta siinä. Tulosten taustalla on ennen muuta systemaattinen palvelukehitys niin taiteilijoiden kuin taiteen käyttäjien suuntaan”, kertoo Nilsson.

Taiteilijoiden henkilökohtaisia korvauksia Kuvasto keräsi viime vuonna yhteensä 793 790 euroa. Korvauksia Kuvasto jakoi yli 1 100 kotimaiselle taiteilijalle.

Kuvasto on voittoa tavoittelematon järjestö, jonka tehtävänä on kerätä ja tilittää tekijänoikeuskorvauksia kuvataiteilijoille. Korvauksia Kuvasto kerää taideteosten luvista, näyttämisestä ja jälleenmyynnistä. Kuvasto edustaa yli 2 400 kotimaista ja noin 50 000 ulkomaista kuvataiteilijaa.