Lähes sata työhuonetta taiteilijoille väliaikaisesti käyttöön Kalliossa

3.5.2018
Siltasaarenkatu 13 kuvassa oikealla puolella. Kuva: Marjukka Haavisto

Taide valtaa toukokuun alusta Siltasaarenkatu 13:n kaksi kerrosta, jotka olivat aiemmin Helsingin rakennusvalvonnan käytössä. Taloon on tulossa kuvataiteilijoita, käsityöläisiä, kirjoittajia ja mahdollisesti myös muusikoita. Tiloissa voidaan järjestää myös pienimuotoisia tapahtumia tai työpajoja.

Helsingin kaupunki vuokraa Siltasaarenkadun tilat Lapinlahden kulttuuritoimi ry:lle ja työhuoneita jäsenilleen vuokraa Osuuskunta Lapinlahden tilajakamo. Työhuoneita tulee olemaan lähes sata, kun Lapinlahden kulttuuritoimi saa kesäkuussa vuokralle vielä talon kuudennen kerroksen. 250-jäseninen Tilajakamo on voittoa tavoittelematon yhteisö, jonka tavoitteena on kehittää kaupunkikulttuuria jakamalla saatavilla olevaa tilaa jäsentensä käyttöön.

Tilajakamon ja muutaman muun toimijan Kokemusjakamo-hankkeen 30 nuorta taiteilijaa saavat myös työtilaa. He ovat talossa maksutta ainakin vuoden loppuun asti. Kokemusjakamo on projekti, jossa kokeneet ammattilaiset tarjoavat tukea, verkostojaan ja kannustusta nuorille taiteilijoille, jotka ovat uransa alkuvaiheessa.

Lyhyt vuokra-aika on useille Tilajakamon vuokralaiselle mahdollisuus, ei uhka. Työhuone voi mahdollistaa esimerkiksi projektin toteuttamisen tai uuden luovan toiminnan kokeilun.

Kokemusjakamo-hankkeen projektipäällikkö Kimmo Lehtonen kertoo, että Tilajakamo on yleisesti kiinnostunut suojeltujen tai myös purku-uhan alla olevien, tyhjien rakennusten lyhytaikaisesta vuokraamisesta. Lyhyt vuokra-aika on useille Tilajakamon vuokralaiselle mahdollisuus, ei uhka. Työhuone voi mahdollistaa esimerkiksi projektin toteuttamisen tai uuden luovan toiminnan kokeilun. Vakinainen työhuone etsitään monesti Tilajakamon vuokrajakson jälkeen.

Lehtosen mukaan on hyvä, että kaupunki on alkanut vuokrata vapaita tilojaan väliaikaiseen käyttöön uuden strategiansa mukaisesti. Hän kertoo, että kaupungin myönteinen suhtautuminen on muun muassa nopeuttanut vuokraneuvotteluja.

Lapinlahden kulttuuritoiminta ry:n vuokrasopimus on voimassa vuoden 2019 loppuun asti. Sen jälkeen vanhanaikainen ja huonokuntoinen virastotalo on tarkoitus myydä ja purkaa. Paikalle kaavaillaan uutta käyttöä meneillään olevassa arkkitehtuurikilpailussa. Tavoitteena on aluetta elävöittävä kokonaisuus, jossa voi olla toimisto- ja hotellitiloja sekä joitakin asuntoja.