Makasiini Contemporary avautuu tänään Turussa – Frej Forsblomin galleria on alusta asti kansainvälinen

18.11.2016Kirjoittaja: Miisa Pulkkinen
Makasiini Contemporary. Kuva Miisa Pulkkinen
Makasiini Contemporary. Kuva Miisa Pulkkinen

Galleristi Frej Forsblom avaa tänään uuden nykytaiteen gallerian kotikaupungissaan Turussa. Makasiini Contemporary keskittyy keskipolven taiteilijoihin, ja se toimii alusta alkaen myös kansainvälisesti.

Makasiini Contemporary avautuu tänään Turun tuomiokirkon kupeeseen, Maaherran makasiinin tiloihin. Sen galleristi on Frej Forsblom, joka on yli kymmenen vuoden ajan työskennellyt isänsä Kaj Forsblomin kanssa Galerie Forsblomissa Helsingissä. Frej Forsblom palaa nyt kotikaupunkiinsa. Hänen mielestään Turkuun mahtuu hyvin uusia gallerioita.

”Täältä on pitkään puuttunut tarjontaa. Totta kai täällä on taiteilijaseurojen gallerioita ja pari pientä yksityistä galleriaa, jotka tekevät hyvää työtä. Ne tuovat kaupunkiin kuitenkin lähinnä paikallisten tai muiden suomalaisten taiteilijoiden näyttelyitä.”

Forsblom toki toivoo, että yhä useammat turkulaiset kiinnostuisivat käymään gallerianäyttelyissä.

Eihän se gallerian kynnys ole niin kovin korkea. Sen kun avaa oven ja tulee sisälle.

”Mä kovin toivon, että myöskin nuoret lähtisivät liikkeelle. Eihän se gallerian kynnys ole niin kovin korkea. Sen kun avaa oven ja tulee sisälle. ”

Pitääkö Forsblom itseään kaupallisen galleriatoiminnan tienraivaajana Turussa? Ei, sillä sen kunnian hän antaa auliisti isälleen. Kaj Forsblom perusti Galerie Grafiartin Turkuun jo 1977, ja moni turkulainen muistaa gallerian yhä. Sittemmin galleria muutti Helsinkiin. Elokuussa uutisoitiin, että Galerie Forsblom yhdistyy tukholmalaisen Lars Bohman Galleryn kanssa. Syntynyt galleria on peräti Pohjoismaiden suurin.

Frej Forsblomin mukaan hänen lähtönsä Turkuun on luonteva jatko perheen työlle.

”Perheessä kun tiiviisti tehdään töitä, niin asioista keskustellaan.”

Forsblom haluaa työskennellä erityisesti keskipolven taiteilijoiden kanssa ja tuoda esille myös nuoria kuvataiteilijoita. Keskipolvea Makasiini Contemporaryssa edustavat muiden muassa valokuvataiteilija Tiina Itkonen, taidemaalari Heikki Marila ja kuvanveistäjä Tommi Toija. Nuoremmasta kuvataiteilijakunnasta mukana on esimerkiksi taidemaalari Viljami Heinonen.

”Mua kiinnosti keskittyä omaan sukupolveen ja siihen mielenkiintoiseen vuoropuheluun suomalaisten ja kansainvälisten tekijöiden kanssa”, kertoo Forsblom.

Avajaisnäyttelyn yhdeksästä taiteilijasta neljä on amerikkalaisia: Rashid Johnson, Keltie Ferris, Luis Gispert, Jacob Hashimoto. Forsblom on solminut suhteet amerikkalaisiin monina vuosinaan maailman taidemessuilla. Niille tähtää myös Makasiini Contemporary.

”Mitään ei ole lyöty lukkoon. Toki messuille myös ensin anotaan ja katsotaan, päästäänkö sisään. Kuitenkin huolimatta mun taustasta, tämä on uusi galleria ja uudella gallerialla kestää vähän aikaa päästä tietyille messuille. Avataan ensin tämä näyttely.”