Mäntän kuvataideviikkojen kesän 2018 kuraattori on Veikko Halmetoja

25.10.2017
Kuva Elissa Määttänen.

Galleristi, kriitikko ja kuraattori Veikko Halmetoja valittiin Mäntän kuvataideviikkojen tulevan kesän kuraattoriksi.

Veikko Halmetoja on:

  • kuratoinut aiemmin mm. näyttelyt Lumipalloefekti 3 (Kemin taidemuseo & Aineen taidemuseo, 2016), Synti (Serlachius-museo Gösta, Mänttä, 2014) sekä Pirkanmaan 5. triennaali (Tampere, 2012)
  • toiminut kuvataidekriitikkona Aamulehdessä 2002–2007 ja Helsingin Sanomissa 2010–2014
  • päätoimittanut taiteeseen keskittynyttä ½-lehteä
  • kirjoittanut laajasti kuvataiteesta moniin eri julkaisuihin sekä toiminut Kajaanin Runoviikon tiedottajana vuodesta 2010
  • Helsingissä sijaitsevan ARTag Galleryn taiteellinen johtaja

Nuoruutensa ja lapsuutensa Mäntässä viettänyt Halmetoja on kuvataiteen laaja-alainen asiantuntija, joka on nähnyt kaikki Mäntän kuvataideviikkojen näyttelyt perustamisvuodesta 1993 lähtien, kerrotaan Mäntän kuvataideviikkojen tiedotteessa.

”Teen näyttelyn, johon kiedon mukaan kaikki ne ajatukset, jotka ovat heränneet vuosien saatossa kuvataideviikkojen näyttelyitä katsoessani”, Halmetoja kertoo.

Halmetoja oli ensimmäistä kertaa mukana järjestämässä kuvataideviikkoja vuonna 1995. Silloin hän oli vasta 18-vuotias harjoittelija ja näyttelypaikkana oli muun muassa kokonainen kerrostalo Mäntän keskustassa. Vuosina 2007–2010 Halmetoja toimi puolestaan jo Kuvataideviikkojen toiminnanjohtajana.

Kesällä 2018 ensimmäisestä järjestetystä kuvataideviikot-tapahtumasta tulee kuluneeksi 25 vuotta, ja Halmetoja on valmis tarttumaan haasteeseen kuraattorin roolissa.

”Koen että nyt haluttiin nähdä, millaisen näyttelyn tekee kuraattori, joka tuntee Kuvataideviikkojen Pekilo-näyttelytilan läpikotaisin.”

Halmetoja haluaa XXIII Mäntän kuvataideviikkojen näyttelyn toimivan kokoavana ja voimaannuttavana kokemuksena. Hän kertoo tiedotteessa, että tulossa on maanläheinen, konkreettinen näyttely, jossa on mukana paljon taiteilijoita ja teoksia.