Mäntän kuvataideviikkojen teema on ihana ja karmea kesä

9.3.2017
Mäntän kuvataideviikkojen kesän taiteilijoita, vasemmalta oikealle: Emilia Niskasaari, Kati Åberg, Airi Salosmaa, kuraattori Pirjetta Brander, Ella Tahkolahti, Mika Helin, Tyko Elo, Markku Arantila, Heidi Romo, Jussi Valtakari, Antti Ylönen, Riikka Aresalo, Senja Vellonen, Yasushi Koyama. Kuva: Elissa Määttänen

Mäntän kuvataideviikkojen tämän vuoden näyttely on teemaltaan Kesä. Näyttelyn kuratoi Pirjetta Brander, ja siihen osallistuu 37 taiteilijaa ja kaksi taiteilijaryhmää. Näyttely avautuu yleisölle 11. kesäkuuta.

Kuraattori Branderin mukaan näyttely piirtää esiin suven koko kirjon kaikessa ihanuudessaan ja karmeudessaan.

”Valitsin teeman, johon kaikilla on kosketuspintaa. Jokaisella on omat toiveensa ja odotuksensa kesän suhteen, ja ne palaavat aina samaan lapsuuden haavekuvaan”, kuraattori Brander kertoo tiedotteessa.

XXII Mäntän kuvataideviikkojen taiteilijat

Erika Adamsson

Jan-Erik Andersson & Shawn Decker (USA)

Markku Arantila

Riikka Aresalo

Kenneth Bamberg

Tyko Elo

Tom Engblom

Leonora Fredriksson

Viva Granlund

Bo Haglund

Ihana Havo

Mika Helin

Otso Höglund

Petra Innanen

Inka Maaria Jurvanen

Jussi Juurinen

Eija Keskinen

Yasushi Koyama

Marko Lampisuo

Harri Larjosto

Leevi Lehtinen

Emilia Niskasaari

Olga Palomäki

Sergei Pietilä

Marja Pirilä

Heidi Romo

Airi Salosmaa

Charles Sandison

Risto Suomi

Pekka Syrjälä

Ella Tahkolahti

Barbara Tieaho

Jenni Tieaho

Kalle Turakka-Purhonen

Pauliina Turakka-Purhonen

Timo Tähkänen

Jussi Valtakari & Antti Ylönen

Senja Vellonen

Kati Åberg

”Kesän toiminta näyttäytyy absurdina. Se on täynnä kiihkeää toimeliaisuutta mökkikiireineen ja rientoineen. On paljon asioita, jotka on suoritettava ja saatava aikaiseksi, viikonloppuja on vähän. Sitten kun huono sää pilaa haaveet, varataan kuitenkin se äkkilähtö etelään. Näyttely on tämän kaiken toiminnan rinnakkaistodellisuus”, kuraattori summaa.

Brander on kutsunut näyttelyyn eri-ikäisiä taiteilijoita ja taiteen reuna-alueilla työskenteleviä ihmisiä eri puolilta Suomea, ja Pekilon neljässä kerroksessa on esillä teoksia suomalaisen nykytaiteen kentän monelta laidalta. Nähtävillä on installaatioita muun muassa vuonna 2010 Ars Fennicalla palkitulta mediataiteilija Charles Sandisonilta, valokuvan, elokuvan ja performanssitaiteen välimaastossa toimivalta Heidi Romolta ja installaatio- ja performanssitaiteilija Timo Tähkäseltä. Turkulainen Jan-Erik Andersson ja chicagolainen Shawn Decker pystyttävät Myllyrantaan linnunpesä-äänisaunan.

Kuvataideviikot levittäytyy Mäntän keskustasta myös Vilppulaan. Helsingin kulttuuripalkinnon 2016 saanut kuvataiteilija Viva Granlund maalaa kaksikerroksisen talon Mäntän Kauppakatu 17:ssä ja toteuttaa katumaalauksen Vilppulan torille – molemmat yhdessä kaikenikäisten vapaaehtoisten, muun muassa koululaisryhmien kanssa.

 

 Piirustus- ja maalaustaidetta edustavat muun muassa sarjakuvataiteilija Otso Höglund, yleensä installaatio- ja performanssitaiteeseen keskittyvä Ella Tahkolahti, Suomi-palkittu taidemaalari ja -graafikko Risto Suomi. Kuvataideviikkojen yleisöä tervehtivät myös Yasushi Koyaman suuret, söpöt eläinhahmot sekä Airi Salosmaan salaperäiset veistokset.