Mäntän kuvataideviikoille myönnettiin Suomi-palkinto

19.10.2017
Mäntän kuvataideviikkojen näyttelykeskus Pekilo. Kuva: Heikki Vesterinen.

Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämän Suomi-palkinnon vastaanottivat Mäntän kuvataiteen ystävien puheenjohtaja Kristiina Nordlund-Pekkala ja toiminnanjohtaja Tiina Nyrhinen.

Suomi-palkinto:

Suomi-palkinto on Opetus- ja kulttuuriministeriön vuosittain jakama kulttuuripalkinto

Palkinto voidaan myöntää tunnustukseksi merkittävästä taiteellisesta urasta, huomattavasta saavutuksesta tai lupaavasta läpimurrosta.

Vuoden 2017 palkintosumman suuruus on 21 625 euroa. Summa myönnetään veikkausvoittovaroista.

Palkintoa on jaettu vuodesta 1993 lähtien.

Muita palkinnon saajia olivat tänä vuonna: laulaja-lauluntekijä Alma-Sofia Miettinen, ohjaaja ja käsikirjoittaja Neil Hardwick, kirjailija Anna-Leena Härkönen, ohjaaja Dome Karukoski, sisustusarkkitehti Yrjö Kukkapuro, kapellimestari Hannu Lintu sekä Pori Dance Company. Lisäksi Ylen lastenohjelmalle Pikku Kakkoselle myönnettiin kunniakirja.

”25 vuoden työ ja satojen ihmisten omistautuminen on nyt huomioitu”, toteaa Kristiina Nordlund-Pekkala Mäntän kuvataideviikkojen julkaisemassa tiedotteessa.

Norlund-Pekkala oli keskiviikkoiltana 18. lokakuuta vastaanottamassa Tiina Nyrhisen kanssa Suomi-palkintoa Vuosisadan Kulttuurigaalassa Turussa. Palkinnon jakoi Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho. Tapahtumassa jaettiin 21 625 euron suuruisia Suomi-palkintoja yhteensä kahdeksalle ansioituneelle taiteilijalle ja ryhmälle. Lisäksi gaalassa myönnettiin yksi kunniakirja.

Mäntän kuvataideviikkojen valintaa palkinnon saajaksi perustellaan Opetus- ja kulttuuriministeriön tiedotteessa esimerkiksi sillä, että kyseessä on yksi tärkeimmistä nykytaiteen tapahtumista Suomessa. Kuvataideviikoilla esitellään vaihtuvien kuraattorien kokoamia ajankohtaisia nykytaidenäyttelyitä. Tiedotteessa korostetaan tapahtuman lisäävän esimerkillisesti Mäntän vetovoimaisuutta. Tärkeänä saavutuksena pidetään myös kesänäyttelyperinteen jatkamista.

Kuvataideviikkoja on järjestetty Mäntässä vuodesta 1993 lähtien. Tapahtuman on perustanut Mäntän kuvataiteen ystävät ry -yhdistys. Toiminnanjohtaja Tiina Nyrhinen kiittää tiedotteessa tapahtuman perustajia, joilla on ollut jo toiminnan alusta lähtien tavoitteena tehdä Mäntästä tunnettu kuvataidekaupunki. Nyrhisen mukaan Mänttä-Vilppulassa ymmärretään, että nykytaiteen avulla voidaan luoda kaupungille houkutteleva imago.