Marja Helander kesän 2019 Mäntän kuvataideviikkojen kuraattoriksi

7.11.2018
Kuva: Riikka Vaahtera

Tulevan kesän Mäntän kuvataideviikkojen kuraattori Marja Helander haluaa tarkastella Pekilon näyttelyssä erityisesti ympäristökysymyksiä.

Mäntän kuvataideviikkojen vuoden 2019 kuraattoriksi on valittu kuvataiteilija Marja Helander. Helander on saamelainen valokuva- ja videotaiteilija sekä elokuvaohjaaja, jonka juuret ovat Helsingissä ja Utsjoella. Teoksissaan hän on tutkinut muun muassa identiteettiään suomalaisen ja saamelaisen kulttuurin välissä. Helanderille myönnettiin tänä vuonna Tampereen elokuvajuhlien Risto Jarva -palkinto elokuvastaan Eatnanvuloš lottit, Maan sisällä linnut.

Marja Helander on osallistunut Kuvataideviikkoihin taiteilijana kahdesti, vuosina 1995 ja 2005. XXIV Mäntän kuvataideviikkojen taiteilijavalinnoissa hänellä on useita eri kriteereitä. Tärkein aihe, jota hän haluaa ensi kesänä Pekilossa tutkia, ovat ympäristökysymykset: mitä tapahtuu kun ihminen hallitsee maata ja luonnonvaroja. ”Monet taiteilijat käsittelevät tällä hetkellä teoksissaan ilmastonmuutosta ja luonnon tilaa, koska aihe on niin polttavan ajankohtainen”, Helander sanoo Kuvataideviikkojen tiedotteessa.

”Tämä lähestymistapa ei kuitenkaan ole kaikilla näyttelyyn osallistujilla. Kyseessä ei siis ole tiukka ympäristönäyttely. Osaa taiteilijoista yhdistää pohjoinen ulottuvuus, Lappi ja pohjoiset aiheet. Itselleni tärkeintä on että näyttelykokonaisuudesta tulisi elämys, josta kävijälle jää vahva tunnekokemus”, Helander kertoo.

XXIV Mäntän kuvataideviikkojen taiteilijat julkistetaan tammi-helmikuun vaihteessa.

Mäntän kuvataiteen ystävät ry on järjestänyt Kuvataideviikkoja vuodesta 1993 lähtien. Vuodesta 2002 lähtien näyttelyiden pääpaikkana on toiminut Pekilo, entinen rehunjalostamo Mäntän keskustassa. XXIV Mäntän kuvataideviikkojen näyttely on avoinna 16.6.–1.9.2019.