Markus Kåhre on Mäntän kuvataideviikkojen 2022 kuraattori

4.11.2021
Markus Kåhre. Kuva: Marko Marin

Kuvanveistäjä Markus Kåhre toivoo, että Mäntän kuvataideviikot jättäisi kävijöihin janon kokea lisää taidetta.

Mäntän kuvataideviikkojen vuoden 2022 kuraattoriksi on valittu Markus Kåhre (s. 1969).

Kåhre on monipuolinen kuvanveistäjä, jonka juuret ovat Ahvenanmaalla ja Helsingissä. Vuosituhannen alussa Kuvataideakatemiasta valmistunut Kåhre on palkittu työstään muun muassa Ars Fennica -palkinnolla.

– Toivon, että XXVI Mäntän kuvataideviikkojen kävijöille jäisi tunnelmaksi yllättynyt innostuneisuus ja ihmetys siitä, että voiko asiat esittää näinkin. Toivon myös, että jokainen kävijä saisi näyttelystä irti jotain mikä koskettaisi häntä henkilökohtaisesti ja jättäisi janon kokea lisää taidetta, Kåhre kertoo.

Hänen teoksiaan on ollut laajasti esillä näyttelyissä niin kotimaassa kuin maailmallakin, ja niitä löytyy merkittävistä taidekokoelmista. Mäntän kuvataideviikot on Kåhrelle tuttu jo 1990-luvulta lähtien, ja hän on osallistunut tapahtumaan taiteilijana kolmesti.

– Kaikki lähti liikkeelle visiosta, että loisimme Pekiloon yhteisen tilan, emme niinkään rajattuja tiloja yksittäisille teoksille. Tältä pohjalta lähdin miettimään tekijöitä, joiden teokset olisivat eri tavoin aktiivisia ulospäin, Kåhre valottaa ensi kesän taiteilijavalintoja.

– Keskeinen kriteeri oli myös se, että taiteilijat ovat valmiita ottamaan askeleen pois omalta mukavuusalueeltaan ja haastamaan itsensä. Kokoonnuimme yhteen tämän hyvin monimuotoisen tekijäjoukon kanssa jo hyvin varhaisessa vaiheessa, luomaan pohjaa yhteiselle keskustelulle. Kuraattorina olen itselleni hiukan epämukavassakin roolissa, enkä halua nostaa itseäni esille, Kåhre kertoo. – Taiteilijathan luovat näyttelyn sisällön eikä kuraattori.

Mäntän XXVI Kuvataideviikot järjestetään 12.6.-31.8.2022. Näyttelyn taiteilijat julkistetaan keväällä 2022.