Mediataiteen AVEK-palkinto Reija Meriläiselle

12.9.2019
Reija Meriläinen. Kuva: Kopiosto

Vuoden 2019 AVEK-palkinnon saa taiteilija Reija Meriläinen. 15 000 euron arvoinen tunnustus myönnetään vuosittain mediataiteen tai muun audiovisuaalisen kulttuurin piirissä toimivalle tekijälle tai ryhmälle.

Reija Meriläisen tuotanto koostuu videoista, veistoksista sekä niitä ja muita materiaaleja yhdistelevistä installaatioista. Meriläinen käyttää töissään digitaalista 3D-teknologiaa ja on viime vuosina työskennellyt myös videopelien parissa.

Meriläinen kuvailee, että hänen taiteessaan digitaalinen ja materiaalinen vuotavat toisiinsa: digitaalisuus, netti ja videopelit näkyvät veistoksissa ja käsin tehdyissä teoksissa ja vastaavasti veistosten ja installaatioiden materiaalisuus, haptisuus ja kehollinen pehmeys ovat aistittavissa myös Meriläisen videotaiteessa.

Meriläisen videopelimäinen taideteos Survivor tarkasteli arkielämän sosiaalisia tilanteita ja niiden valtarakenteita. Peli komissioitiin Kiasman ARS17-näyttelyyn (2017−2018).

Reija Meriläinen (s. 1987) on valmistunut kuvataiteen maisteriksi vuonna 2018 Kuvataideakatemiasta. Hänen töitään on esitetty useissa yksityis- ja ryhmänäyttelyissä Suomessa ja ulkomailla. Viimeiset kolme kuukautta hän on työskennellyt taiteilijaresidenssissä Artspace Sydneyssä Australiassa.

Palkintoraati näkee Meriläisen nuoremman ikäpolven äänenä, jolla on kuitenkin jo kypsä ja tunnistettava taiteentekemisen tyyli.

”Meriläisen tärkeys ja omaperäisyys uudessa mediataiteessa ja laajemmin nykytaiteessa piilee hänen terävässä, ajantasaisessa ja taidekuplan ulkopuolelle ulottuvassa näkökulmassaan”, raati kertoo lausunnossaan.

”Outojen ja jokapäiväisten banaliteettien yhdistelmä videoiden aihepiireissä ja innovatiivinen materiaalien käyttö veistoksellisissa töissä tekevät Meriläisen taiteesta täysin omaleimaista.”

AVEK-palkintoraadin puheenjohtajana toimi EMMAn intendentti Arja Miller. Raadissa olivat myös Framen ohjelmapäällikkö Jussi Koitela, PUBLICSin taiteellinen johtaja Paul O’Neill sekä AVEKin tuotantoneuvoja Tuuli Penttinen-Lampisuo.