Mediataiteen AVEK-palkinto Salla Tykälle

8.9.2016
Kuva: AV-arkki.
Kuva: AV-arkki.

Taiteilija Salla Tykkä on saanut tämän vuoden AVEK-palkinnon. 15 ooo euron arvoinen AVEK-palkinto on merkittävin mediataiteelle suunnattu tunnustus Suomessa. Palkinto jaettiin tänään Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEKin kauden avajaisissa Mediakeskus Lumeessa.

”AVEK-palkinto on minulle tärkeä tunnustus, koska sen myöntää audiovisuaalisen kentän asiantuntijoiden muodostama raati”, Tykkä kertoo tiedotteessa.

”Olen tehnyt paljon töitä viime vuosina, uusilla tavoilla ja uutta etsien, ja siksikin tämä palkinto tuntuu erityisen lämmittävältä. Rahapalkinto on myös konkreettinen tuki ja tunnustus, jonka avulla voin jatkaa käynnissä olevia projektejani kohti avajaisia ja ensi-iltoja.”

Tykkä on valmistunut Kuvataideakatemiasta 2003, ja hän osallistui Venetsian biennaaliin vuonna 2001. Vuonna 2006 hänen lyhytelokuvansa Zoo palkittiin Arte-palkinnolla Hampurin lyhytelokuvajuhlilla ja vuonna 2014 hän voitti Canon Tiger Awardsin Rotterdamin elokuvajuhlilla lyhytelokuvallaan Giant. Tykän töitä on viime vuosina nähty Sydneyn biennaalissa, Istanbulin nykytaiteen museossa, Metropolitan Art Centressä Belfastissa sekä BALTIC Centre for Contemporary Artissa Newcastlessa.

AVEKin palkintoraati arvosti Tykän pitkäjänteisyyttä ja rohkeata uudistumiskykyä niin ilmaisuvälineensä ja -kielensä kehityksessä kuin teosten sisällön työstössä. Teokset ovat vahvasti poliittisia, mutta suoraviivaisen osoittelun sijaan niistä avautuu merkityksiä monella eri tasolla.

AVEK-palkinto myönnettiin nyt kolmannentoista kerran.