Meksikolaisen taiteilijan teos varastettiin gallerian seinältä Turussa

2.9.2015
Titanik-galleriasta varastettu Mó Iturribarrían teos Niño sicario.
Titanik-galleriasta varastettu Mó Iturribarrían teos Niño sicario.

Meksikolaisen Mó Iturribarrían teos varastetiin viikonloppuna turkulaisen Titanik-gallerian seinältä. Taiteilija on tapahtuneesta tyrmistynyt. Gallerian Handmade Politics -näyttelyyn oli jo aiemminkin kohdistunut ilkivaltaa. Kesäkuussa Turku Biennaali joutui poistamaan teoksen ulkotiloista ilkivallan ja taidevarkauden takia.

Taideteoksiin on tänä kesänä kohdistunut poikkeuksellista ilkivaltaa Turussa. Viimeisin rikos kohdistui viikonloppuna Titanik-galleriaan, jonka seinältä varastettiin aukioloaikana meksikolaisen Mó Iturribarrían teos Niño sicario. Käsikirjailtu nenäliina  on osa kuuden teoksen sarjaa, joka kommentoi kriittisesti Meksikossa meneillään olevaa huumesotaa. Gallerian mukaan  varastettu teos on oleellinen osa useamman teoksen sarjaa, ja siksi varkaus on taiteilijan kannalta erityisen musertava.

”Olen mykistynyt, että teos on joutunut varkauden kohteeksi juuri Suomessa, ja tekijän motiivit herättävät paljon kysymyksiä”, Iturribarría kommentoi.

”Olen mykistynyt, että teos on joutunut varkauden kohteeksi juuri Suomessa, ja tekijän motiivit herättävät paljon kysymyksiä”, Iturribarría kommentoi.

Titanik-gallerian mukaan elokuussa kuukauden esillä ollut Handmade Politics–näyttely on herättänyt kävijöissä poikkeuksellisen paljon mielipiteitä ja tunteita. Tutkija Katve-Kaisa Kontturin kuratoima ryhmänäyttely toi turkulaiseen nykytaidegalleriaan kansainvälisen läpileikkauksen käsintehdystä politiikasta. Käsinkosketeltava poliittisuus kutsui kävijöitä osallistumaan, mutta neljän viikon aukioloaikana näyttely kohtasi hämmästyttävän määrän selittämättömiä väliintuloja.

”On tärkeää, että taide nostaa esiin ajatuksia ja luo keskustelunavauksia, mutta teosten turmeleminen ja ilkivalta ovat asia
erikseen”, kuraattori Kontturi toteaa.

Näyttelyn vielä ollessa auki Titanik-gallerian henkilökunta, taiteilijat ja Kontturi vetosivat turkulaisiin, jotta Heidi Lunabban ja Ilar Gunilla Personin yhteisöllinen Sateenkaari pyykkinaru –projekti saisi olla rauhassa esillä Aurajoen rannalla. Susanna Nevadon kirjotut esiliinat gallerian sisätilassa kokivat niinikään ilkivaltaa, kun essuja siirreltiin, irrotettiin ja niiden sekaan ripustettiin teokseen kuulumattomia objekteja.

Kesäkuussa Turki Biennaalissa Itäisen Rantakadun puoleiseen muuriin ripustetusta saksalaisen Ottmar Hörlin teoksesta revittiin irti ja varastettiin kuusi veistosfiguuria. Kaikkiaan hahmoja oli muurissa 23. Lopulta näyttelyn järjestäjät ottivat alas loputkin ulkomuuriin kiinnitetyt hahmot.

 

Titanik-gallerian taidevarkaudesta on tehty rikosilmoitus ja suurempien ongelmien välttämiseksi teos pyydetään palauttamaan taiteilijalle. Teoksen voi tuoda Titanik-galleriaan (Itäinen Rantakatu 8, 20700 Turku) ja kaikki havainnot tapauksesta pyydetään ilmoittamaan: director@arte.fi, 045 8998772.