Museoiden kokoelmissa olevien teosten nettikäytöstä sopiminen tehostuu

19.2.2013

TEKSTI: TOMMI NILSSON

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt Kuvastolle sopimuslisenssiaseman vuoden 2012 alusta alkaen. Tämä tarkoittaa sitä, että Kuvaston museoille myöntämä käyttölupa kattaa jatkossa myös Kuvastoon kuulumattomien kuvataiteen tekijöiden ja perikuntien oikeudet. Kuvataiteen tekijänoikeuksista sopiminen siis yksinkertaistuu.

Sopimuslisenssi koskee museoiden kokoelmissa olevien kuvataiteen teosten kopiointia sekä yleisölle välittämistä esimerkiksi museon nettigalleriassa. Uusi järjestely tehostaa kuvataiteen lisensiointia, ja hyödyttää näin sekä taiteilijakuntaa että museoita. Käyttöluvan voi jatkossa saada Kuvastolta ilman, että museon tarvitsee ottaa yhteyttä yksittäisiin taiteilijoihin tai perikuntiin. Kuvasto tilittää kerätyt korvaukset kaikille taiteilijoille joiden teokset ovat esillä nettigalleriassa.

Kuvasto on käynyt keskusteluja lisensioinnin käytännön toteuttamisesta museoiden kanssa. Keskusteluja jatketaan kevään aikana. Tavoitteena on sopia kuvataiteen nettikäytöstä museoissa mahdollisimman laajasti.

Kuvaston sivustolle tulee kevään aikana toimiohjeet sille miten Kuvastoon kuulumaton taiteilija voi saada nettikäyttöä koskevat korvauksensa.

Ohjeet Kuvaston asiakkaaksi liittymiselle