Museoiden uusi avustushaku käynnistyi – Ornamo ja Suomen Taiteilijaseura avasivat tueksi näyttelypalkkiosivuston

9.5.2018

Suomen Taiteilijaseura ja Ornamo kokosivat tietoa näyttelypalkkiosta yhdelle verkkosivustolle. Näyttelypalkkio on taiteilijalle museonäyttelyyn liittyvästä työstä maksettava korvaus, joka maksetaan tekijänoikeuskorvausten lisäksi.

Verkkosivuston tarkoituksena on kannustaa osapuolia luomaan entistä parempaa työelämää taiteilijoille. Sieltä löytyy perustiedot näyttelypalkkiosta, työkaluja museoille ja taiteilijoille sekä taustoittavaa tutkimustietoa. Sivusto on erittäin ajankohtainen, sillä opetus- ja kulttuuriministeriö käynnisti viime viikolla uuden avustushaun museoille näyttelypalkkioita varten.

”Sivusto luotiin kannustamaan taiteilijoita ja museoita entistä parempaan yhteistyöhön. Samalla se on tiivis tietopaketti alan toimijoiden ja taideyleisön käyttöön”, sanoo Ornamon taideasiantuntija Anna Rikkinen.

Taiteilijalle maksettava näyttelypalkkio on selkeä ja yksinkertainen käytäntö, joka kehittää alalle reilua toimintakulttuuria.

Ammattikuvataiteilijat tekevät runsaasti ilmaista työtä. Taiteilijoille maksetaan vain harvoin palkkioita näyttelyiden eteen tehdystä työstä eli näyttelyn suunnittelusta, teosten ripustamisesta ja jälkitöistä. Taiteilijalle maksettava näyttelypalkkio on selkeä ja yksinkertainen käytäntö, joka kehittää alalle reilua toimintakulttuuria. Näyttelypalkkion lisäksi taiteilija on oikeutettu saamaan tekijänoikeudelliset korvaukset töistään.

Museoiden avustushaku avautui viime viikolla

Oikeus- ja kulttuuriministeriön museoille myöntämät avustukset on tarkoitettu suoraan taiteilijoiden näyttelypalkkioiden maksamiseen. Hakukierros on järjestyksessään toinen, ja ministeriö on ilmoittanut käyttävänsä avustuksiin noin 250 000 euroa. Avustuksia voi hakea 15.6. saakka. Ornamo ja Suomen Taiteilijaseura ovat luottavaisia sen suhteen, että toisesta avustushakukierroksesta tulee aiempaa menestyksekkäämpi.

”Viime vuoden hakukierroksella näyttelypalkkioon tarkoitettuja avustuksia haki vain joka kolmas siihen oikeutettu museo. Haluamme osaltamme auttaa siinä, että tieto avustuksesta tavoittaa kaikki Suomen taidemuseot. Uskomme, että parempien ja oikeudenmukaisten korvauskäytäntöjen kehittäminen on sekä taiteilijan että museon etu”, sanoo Suomen Taiteilijaseuran toiminnanjohtaja Kirsi Korhonen.

Lue lisää: www.nayttelypalkkio.fi