Museoille avustus taiteilijoiden näyttelypalkkioihin

21.6.2017
Nykytaiteen museo Kiasma on osa Kansallisgalleriaa, joka maksaa jo nyt taiteilijoille palkkion näyttelystä. Kuva: Kansallisgalleria.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on tänään avannut avustushaun taidemuseoille näyttelypalkkioiden maksamiseen taiteilijoille.

Opetus- ja kulttuuriministeriö käyttää avustuksiin yhteensä noin 250 000 euroa, ja päätökset avustuksista tehdään tämän vuoden aikana. Hakuaikaa on elokuun loppuun saakka. Avustusta voivat hakea ammatillisesti ja päätoimisesti hoidetut museot, joilla on säännöllisestä taidenäyttelytoimintaa.

Taiteilijalle maksettava näyttelypalkkio voi koostua mm. korvauksesta taiteilijan työpanoksesta näyttelyn suunnitteluun osallistumisessa, teosten ripustamisessa, näyttelyyn liittyviin tilaisuuksiin ja oheisohjelmaan osallistumisessa ja taiteilijalle näyttelystä aiheutuvista jälkitöistä. Avustusta ei voi käyttää tekijänoikeudellisen näyttelykorvauksen eli ns. Kuvasto-korvauksen maksamiseen.

OKM:n mukaan kyseessä on kokeilu uudesta avustusmuodosta, jonka tavoitteena on edistää taidenäyttelyiden sopimus- ja korvauskäytäntöjä selvittäneen opetus- ja kulttuuriministeriön työryhmän loppuraportin suosituksia sopimus- ja korvauskäytännöistä. Työryhmä esitti kaikkiaan 16 toimenpidettä, jotka parantaisivat kuvataiteilijan asemaa taidenäyttelyissä.

Su0men Taiteilijaseuraa edusti OKM:n työryhmässä seuran edellinen puheenjohtaja Satu-Minna Suorajärvi. STS:n tavoite on saada Suomeen näyttelypalkkiosopimus, joka takaa kuvataiteilijalle palkkion tai korvauksen museonäyttelyn eteen tehdystä työstä.

Lue myös:

Kohti reilun kaupan museonäyttelyitä