Museoliitto pettyi VM:n talousarvioon – valtionosuudet pienenevät kulttuuriministerin lupauksista huolimatta

21.8.2015

Museoliitto on pettynyt valtiovarainministeriön talousarvioon. Liiton mukaan museoiden valtionosuudet pienenevät talousarviossa lähes kahdeksan prosenttia, vaikka ministeri Sanni Grahn-Laasonen on puhunut mediassa kulttuurin tukemisen puolesta.
Valtionvarainministeriön elokuussa julkaisema talousarvio tarjoaa museoille kylmää kyytiä. Vuonna 2016 valtionosuuksiin esitetään kuluvaan vuoteen verrattuna 2,8 miljoonan euron eli lähes 8 prosentin leikkausta. Uudet leikkaukset kohdistuvat sekä budjetti- että veikkausvoittovaroista maksettavaan osuuteen.

”Valtiovarain-ministeriön leikkuri jyräsi nyt OKM:n esityksen yli poikkeuksellisen rajusti.”

”Ministeri Laasosen ennakkopuheiden ja kärkihankekeskustelujen perusteella odotimme rahoituksen säilyvän tämän vuoden tasolla. Valtiovarainministeriön budjettiesitys ja sen sisältämät lisäleikkaukset ovat erittäin ikävä yllätys museoalalle. Valtiovarainministeriön leikkuri jyräsi nyt OKM:n esityksen yli poikkeuksellisen rajusti”, toteaa Suomen museoliiton pääsihteeri Kimmo Levä.

Museoiden valtionosuudet ovat laskeneet vuodesta 2011 alkaen. Budjettivaroista maksettavaksi esitetty valtionosuus on tänä vuonna 6 miljoonaa vähemmän kuin neljä vuotta sitten. Viime vuosina budjettivaroista tehtyjen leikkausten vaikutuksia on vähennetty kasvaneella Veikkaus-voittorahoituksella. Nyt myös siitä maksettaviin valtionosuuksiin esitetään leikkauksia.

Leikkausten vaikutukset museoiden toimintaan ovat huomattavat. Kiinteistö- ja henkilöstökulut ovat nousseet rajusti ja näkyvissä ei ole, että näitä saataisiin nopeasti vähennettyä. Levän mukaan säästöjä on nyt haettava museoiden toiminnasta ja kohteiden aukiolosta.