Museopalkintogaalassa mitaleita museoalan ammattilaisille ja keräilijä Lars Swanljungille

25.5.2018
Kauko Räsäsen suunnittelema ansiomitali. Kuva: Janne Saavalainen.

Suomen museoliiton hallitus myönsi ansiomitalit museotyön hyväksi tehdystä työstä sekä museoalalla saavutetuista ansioista taidekeräilijä Lars Swanljungille, entiselle museonjohtaja Leena Hiltulalle, ja professori emeritus Nils Erik Villstrandille. 

Mitalit luovutettiin Valtakunnallisten museopäivien yhteydessä järjestetyssä Museopalkintogaalassa Vaasassa 24. toukokuuta. Suomen museoliiton 50-vuotisjuhlamitalin on suunnitellut Kauko Räsänen.

Lars Swanljung. Kuva: Kuntsin modernin taiteen museon kuva-arkisto

Vaasan kaupungin museoiden taidekokoelmat ovat kehittyneet suurelta osin yksityisten keräilijöiden ansiosta. Vaasalaissyntyinen, Helsingissä asuva hammaslääkäri Lars Swanljung on yksi Vaasan merkittävistä taiteen keräilijöistä, joiden elämäntyö on mahdollistanut Vaasan kaupungin museoiden kokoelmien kehittämisen.

Swanljung aloitti taidehankinnat 1980-luvulla ja jatkoi niitä myös vaikeina lamavuosina 1990-luvulla. Hankinnoissaan Swanljung on keskittynyt suomalaiseen ja pohjoismaiseen nykytaiteeseen ja tukenut täten nuorten kuvataiteilijoiden työtä. Swanljungin kokoelmaan kuuluu yli 800 teosta.

Vuonna 2014 Swanljung lahjoitti kokoelmansa Kuntsin säätiölle, joka on deponoinut kokoelman Vaasan kaupungille. Samana vuonna hänet valittiin myös Kiasman Vuoden nykytaiteen ystäväksi.

Kokoelmaan kuuluvia taiteilijoita ovat mm. Pasi KarjulaMarianna UutinenSilja RantanenJukka KorkeilaAnna RetulainenElina BrotherusMartti AihaHannu VäisänenHeli HiltunenMarko VuokolaMiklos GaálAnne Katrine Dolven, Ernst BillgrenOlav Christopher JensenKristján ja Sigurdur Gudmunsson.

Kaksi merkittävää museovaikuttajaa saivat myös mitalit

Uransa aikana arkeologi ja valtiotieteilijä Leena Hiltula on ollut mukana luomassa lukuisia uusia näyttelyitä ja näyttely- ja museokeskuksia Suomeen. Hiltula oli mukana perustamassa muun muassa Oulun museo- ja tiedekeskukseen kuuluvaa Kierikkikeskusta sekä Saamelaismuseo Siidan ensimmäistä perusnäyttelyä. Hän teki pitkän uran Metsästysmuseossa ja työskenteli myös Espoon kaupunginmuseossa ja Urheilumuseossa.

Vaasassa nykyisin asuva Åbo Akademin historian professori emeritus Nils Erik Villstrand tunnetaan vaikuttajana myös museoalalla. Hän toimi Pohjanmaan museon johtajana vuosina 1996–2000, ja hänen lähestymistapansa näyttelyiden tekemiseen perustui ilmiöiden monipuoliseen tarkasteluun. Villstrand viitoitti tietä tutkimukseen perustuviin näyttelyihin. Hän oli myös Suomen museoliiton hallituksen jäsen täydet kaksi kautta vuosina 1998–2004.